Национална опера и балет - Декември 2008  - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Националната опера и балет ще отбележи 150 годишнина от рождението на Пучини на 13 декември 2008 г. с премиерата на още един оперен шедьовър на големия италиански композитор „Момичето от Златния запад”. Самият Пучини смята „Момичето от Златния запад” за най-хубавата си творба – тук се проявява неговото голямо музикално и драматургично дарование и предначертава новото звучене на операта на 20 век.

„Момичето от Златния Запад” не е от най-често поставяните пучиниеви заглавия в България и по света. Но тази опера винаги е привличала големи диригенти и е разпалвала въображението на много режисьори, а триъгълникът между момичето от бара, бандита и подлия шериф е сериозно изпитание за големите гласове и големите оперни артисти.

Сред суровия свят на златотърсачите се разиграва драма на любовни страсти и опити за нравствено избавление. Това е само един малък епизод, колкото измислен, толкова и достоверен, от живота на американците след съдбовните за много от тях събитията от 1848, когато за пръв път в Колома, Калифорния е открито парче самородно злато. Последиците от това са разюздана алчност, пълно объркване във всекидневния живот, пълно безредие, безвластие и произвол.

Режисьор на спектакъла на „Момичето от Златния Запад” на сцената на Софийската опера е нашумялата млада българка Вера Немирова, известна в цяла Европа със своите нестандартни и често пъти крайно авангардни постановки. Тя ще поставя за първи път в България. Художник на декора и костюмите е немският художник Клаус Ноак. Ще дирижира големият български оперен диригент Владимир Гяуров. Спектакълът ще изненада почитателите на оперното изкуство със съвременна визия, дозирана комбинация от съвременни костюми и стилен декор и оригинално режисьорско решение. Действието е пренесено в наши дни и се базира на наблюденията на режисьорката през последните 10-15 години на огромната изселническа вълна от Изток на Запад. Това модерно „златотърсачество”, което накара стотици хора да тръгнат да търсят работа и своята индивидуална реализация, напускайки дом и родина понякога завинаги. Точно както около 1850 година хиляди са били привлечени от „треската за злато” в Калифорния. Темата за напускането на родината с надеждата за по-добро съществуване в чуждата страна, е основна в произведението. Около тази тема се завъртат всички останали случки и взаимоотношения, психологически развръзки и драматургични акценти.

Новата постановка на „Момичето от Златния Запад” се осъществява под патронажа на посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Бенацо и Италианският културен институт, в сътрудничество с Фестивала „Пучини” в Торе дел Лаго, Италия Съзвездието от оперни изпълнители и впечатляващ творчески екип обещават едно истинско тържество на елитарното изкуство. Нетрадиционният прочит на операта, задълбочената трактовка на чисто човешките взаимоотношения, заложени в оригинала на популярната драма на Дейвид Беласко, са гаранция за дългия сценичен живот на спектакъла. Шестте поредни спектакъла ще бъдат безспорен акцент в културния афиш на столицата.

„Финалът надхвърля далеч границите на това произведение. Тук музиката, текстът, театралното действие служат като мост към един друг свят, където прошката, любовта и човещината са възможни и то не само като индивидуално, но като колективно решение срещу отчуждението. Този утопичен момент трае толкова, колкото е музиката...

Тук виждам шанса на театъра, на операта да успее да направи тази крачка от нереалното за нас към осезаемото, почувстваното и преживяното.” – Вера Немирова