BG DhoXL - Билети

Новият Орфей – Музика на сферите

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

"Новият Орфей" е музикална поема за орган, вдъхновена от загубеното знание за музикалния жрец Орфей.

Произведението е написано в музикална форма базирана върху емблематични моменти и мотиви от реалния живот на историческия Орфей и се стреми да възкреси знанието за тракиеца чрез свещените пропорции на музиката.

Скрити знания и елементи от живота на музиканта са представени чрез разнообразните нюанси на величието на "царят на инструментите" орган, за да създадат атмосферата на музикалното състояние на сферите.

Настоящето произведение е написано в периода 2018-2020 година и е повлияно от философията на Орфизма и неговата стойност в сегашната българска култура.

"Новият Орфей - Музика на сферите" е съвременна форма на древната забравена музика, изпълнявана преди хилядолетия от самия Орфей, която е в основата на тракийската култура,

Световна премиера

Джорджия Николова автор, публицист, музикант и композитор с многостранни проучвания върху връзката изкуство-наука и древните основи на съвременната ни култура.

Родена в Пловдив, където през 2014 завършва Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" със специалност флейта. Завършва "Академия за музикално танцово и изобразително изкуство" Пловдив със специалност композиция. Участник и носител на награди от международни конкурси и фестивали в България, Италия, Германия, Чехия, Унгария, Полша и др.

За последните години изнася над 50 самостоятелни и съвместни концерти с флейта, класическо пеене , пиано и орган във Виена , където е органист в три църкви в периода 2017 до 2019 - Alser kirche(Die dreifaltigkeits kirche), St.Josef kirche, St.Carolusheim kirche.

Изнася концерти с редица премиери на авторска музика в Италия и Австрия. През 2017 прави световна премиера на “Меса в Ре мажор” в зала “България”. От 2019 е един от 30 органисти от цял свят, които свирят в Петерскирхе, Виена През Септември 2021 изнася 2 концерта с премиери на собствени композиции във Петерскирхе, Виена.