OMEGA - Билети

OMEGA - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Чуйте  OMEGA  тук
Омега е най-успешната унгарска рок група в света, както и една от най-дълго просъществувалите в историята на унгарската музика. Създадена е през септември 1962 в Будапеща от Ласло Бенкьо –клавишни, вокал, Янош Кобор – ритъм китара и вокал и Джозеф Лаукс.
Първоначално Омега свирят кавъри на британски и американски рок парчета. През 1967 в групата се включват Тамаш Михай - бас китара и Габор Пресер на клавишните. През 1971 г. Джозеф Лаукс и Габор Пресер напускат групата, за да основат друга популярна унгарска формация „Локомотив ГТ“. Към Омега се присъединява барабанистът Ференц Дебрецени и китаристът Дьорд Молнар и с тях групата запазва постоянния си състав за повече от 30 години.
През 1969 групата издава и първия си албум с авторски песни 10 000 lépés (10 000 стъпки). В него  е включена и най-известната песен на Омега „Gyöngyhajú lány  („Момичето с бисерните коси)“, особено прочута с това, че нейната мелодия е използвана от Скорпиънс в песента „White Dove“, която се превръща и в един от най-големите хитове на немските рок величия. В български вариант мелодията звучи и в популярния поп фолк казармен химн „Батальонът се строява“ в изпълнение на „Южен вятър“.
Омега имат богата дискография от студийни записи, сингли, лайв изпълнения на унгарски и английски, към които и до днес продължават да се добавят нови заглавия.