ONE DANCE WEEK 2015 - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

ONE DANCE WEEK (17.10 – 01.11.2015)


Компания DANIEL ABREU


ЖИВОТНО

 

17 октомври, 19:00 ч. | Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив

 

ЖИВОТНО е хореографска творба, в която петима изпълнители повеждат зрителите в лабиринта на потребностите, желанията, копнежите и подсъзнателните инстинкти. Чрез изразните средства на съвременния танц, спектакълът създава интензивна енергийна, движенческа и визуална среда, която изгражда непредсказуем и реактивен свят от импулси.

Преплитането на танц и фабула е характерно за испанската компания DANIEL ABREU. Изпълнителите използват физическия инструментариум на тялото като средство за пресъздаване на поетиката на ежедневието в сценични образи. Компанията е основана през 2004 г. и има над 30 спектакли, представени в цял свят. Режисьорът и създателят на тези творби Даниел Абреу е носител на множество награди, сред тях - Националната награда за танц на Испания за 2014 г.

Спектакълът е 18+.

 

=============

 

ONE DANCE WEEK (17.10 – 01.11.2015)

 

Компания FARM IN THE CAVE

РАЗОБЛИЧИТЕЛИ

23 октомври, 19:00 ч. | Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив

24 октомври, 19:00 ч. | Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив

 

РАЗОБЛИЧИТЕЛИ е хипнотично и тревожно изследване на порочните и престъпни практики на корпорациите, чиито продукти консумираме всеки ден. Със средствата на физическия, политическия и документалния театър, и видео арта, спектакълът поставя въпроси за влиянието на корпоративните лобистки практики върху демократичните принципи на западните общества.

Спектакълът е създаден на основата на реални събития, които стигат до скандална развръзка в съда през 2013 г. В него са ползвани цитати както от разказите на жертвите, така и от изявленията на корпоративните лобисти, с които артистите се срещат в Брюксел.

Проектите на чешкото студио FARM IN THE CAVE са свързани с културите на малцинствата, с изкуството на музиката и физическата експресия; с изследването на специфично място. Вече 10 години компанията представя продукциите си по цял свят, за което e отличена с множество национални и международни награди.

Спектакълът ще се играе 2 пъти.

===========================

 

ONE DANCE WEEK (17.10 – 01.11.2015)

 

РАЙМУНД ХОГ

КВАРТЕТ

26 октомври, 19:00 ч. | Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив

Малки топчета подскачат и се търкалят на сцената. Раймунд Хог се разхожда по нея на високи токчета и лежерно ги разпръсква под звуците на струнен квартет в изпълнение на „Смъртта и момичето“ на Шуберт. Постепенно, с плавни и ритуални движения влизат и другите изпълнители, всеки вглъбен в свой собствен свят, но и свързан с другите с невидима нишка. Детайлът е изключително важен. Всяка стъпка и жест са педантично артикулирани, а хореографията се придържа към фиксирани последователности от движения.

Раймунд Хог съчетава ритуалната изчистеност на японския театър с изкуството на американския пърформанс, немският експресионизъм и личният му интерес към човешките емоции и социо-политическа ситуация.

В КВАРТЕТ германският хореограф, драматург, танцьор и писател Раймунд Хог изгражда магичен свят от патос и копнеж, минимализъм и ритуалност, прецизност на детайла с богатството на простотата. Танцът, дирижиран от музикалната среда, опиянява и оставя трайни отпечатъци.

=============

 

ONE DANCE WEEK (17.10 – 01.11.2015)

 

Компания MPTA - les mains les pieds et la tête aussi

НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ & АЛИ

28 октомври, 19:00 ч. | Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив

Спектаклите НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ и АЛИ ще бъдат представени заедно. НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ се занимава с теми, свързани с любовта, брака и сложните отношения между мъжа и жената. На сцената трима персонажи влизат в различни взаимодействия, а образът на сватбена двойка претърпява непрекъснати трансформации с намесата на третия човек. Разликата във физиката на изпълнителите добавя още един нюанс в усещането за уязвимост на двойката и тяхната любов в различните житейски ситуации.

АЛИ пък изследва въпросите за различието и как то се възприема от страна на обществото. Изпълнители се срещат и разговарят един с друг отвъд думите. Двата спектакъла са неразривно свързани като две части на едно цяло, заради спецификата им на интегрален танц, в който нормални тела си партнират в хармонична динамика с инвалидно тяло.

Френската компания MPTA е известна със специфичната естетиката на своите представления, защото смесва театрални и танцови елементи с циркови техники.

 

===========================

 

 

ONE DANCE WEEK (17.10 – 01.11.2015)

 

ТРАЖАЛ ХАРЕЛ

 

(М)ИМОЗА. Двайсет изгледа или "Париж гори" в Джъдсън чърч

 

29 октомври, 19:00 ч. | Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив

 

(М)ИМОЗА е средната версия – (М), от серията спектакли на Тражал Харел в седем размера от XS до XL под общото заглавие Двайсет изгледа или "Париж гори" в Джъдсън чърч. Спектаклите са обединени от идеята да срещат две паралелни линии на развитие на танца, които нямат пресечна точка. Тук това са воуг сцената на Харлем през 60-те, където се изявява хомосексуалната общност, и постмодерната вълна, асоциирана с артистите около Джъдсън Чърч Данс Тиътър. Въображаемата линия между двете служи за вдъхновение и отправна точка, създавайки смесица от поп култура, техническа виртуозност, артистизъм, театралност, дискотечност, мода и ежедневие. Изпълнителите – Сесилия Банголеа, Франсоа Шино, Марлене Фреитас и Тражал Харел, вдъхновени от документалния филм на Джени Ливингстън Paris is Burning, влизат и излизат от различни образи с лекота и самоувереност, но най-вече се забавляват. Представлението има емоционално въздействие върху публиката, наподобяващо парти или концерт.

 

===========

ONE DANCE WEEK (17.10 – 01.11.2015)

 

Компания PHILIPPE SAIRE

ЗАТЪМНЕНИЕ

31 октомври, 19:00 ч. | Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив

31 октомври, 20:30 ч. | Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив

1 ноември, 20:30 ч. | Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив

 

ЗАТЪМНЕНИЕ е графичен спектакъл-инсталация на пресечната точка между танца и визуалното изкуство. Чрез черен гранулат, който се използва за изграждане на сцената и сюжета, телата на изпълнителните „рисуват“, оставяйки следи със своите движения. Хореографията се превръща в творба на изящното изкуство, една непрекъснато променяща се картина, която се композира в интеракция със светлина, движение и звук. На сцената е изградена черна кутия висока 2,5м., като публиката е разположена по ръбовете й около четирите стени. Необичайният сценичен дизайн на пърформанса-инсталация поставя зрителя в позиция да наблюдава отгоре надолу. ЗАТЪМНЕНИЕ е деликатно напомняне за нещата, които остават извън осветеното пространство.

Швейцарската компания PHILIPPE SAIRE е носител на множество международни награди, а зад гърба си има над 30 спектакъла, играни над 1000 пъти в цял свят.