ONE DANCE WEEK - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Танцова компания DRAGON KUNGFU | Кунг Фу Танц GATEWAY

 

28 август, 20:00 часа | Дом на културата "Борис Христов" 

29 август, 21:30 часа | Дом на културата "Борис Христов" 

 

 

За компанията:

Танцова компания Dragon KungFu е основана през 2006 година от световноизвестната кунг фу звезда Джаки Чан. Стилът на компанията смесва традиционно китайско бойно изкуство със съвременни танцови техники и бойни практики, повлияни от акробатичния боен стил на Чан, познат от филмите му. Танцова компания Dragon KungFu включва изпълнители от най-престижните кунг фу трупи в Китай като Шаолинския монашески корпус (Shaolin Kung Fu Monk Corps) и Chinese Shenwu Cultural Communication Company - компании със солиден опит, демонстриращи изключителните умения на своите членове в бойните техники.

Бойните изкуства са силно почитани в Китай. От една страна се разпознават като традиционен спорт, а от друга – като ценно културно наследство, съхранило се през вековете. Основната идея на танцова компания Dragon KungFu е съхраняването на традицията и осъществяването на приемственост между поколенията. Работата й е вдъхновена от идеите за свобода, от духа на времето, от постоянните промени и социални динамики. В представленията си компанията използва инструментариума на съвременното танцово изкуство, като съчетава миналото и настоящето – огледано през перспективата на съвременността. Практиката на Dragon KungFu e опит за интерпретиране на традиционната култура през погледа на съвременните изкуства в Китай.

За спектакъла:

GATEWAY поразява с философската си дълбочина, с физическата издръжливост и невероятните акробатични умения на изпълнителите. Заглавието (GATEWAY) носи едновременно значенията на врата, вход и път, а спектакълът представляватеатрална игра на три нива, през които танцьорите трябва да преминат. Наградата след всяко ниво и продължаването напред в играта зависят от вратата, която участникът избира, като след всеки вход се разгръща различна ситуация и се явяват нови препятствия. Участват 11 танцьора, които преминават през 5 истории, като съответно променят хода на действието, сценографската среда и танцовия речник.

Историите: 1. Камъкът дава глас на времето. 2. Дърветата са течаща форма на живот. 3. Сенките пленяват ума. 4. Сънищата приемат форма в огъня. 5. Ограниченията ни освобождават.

„Отварянето и затварянето на врати са едни от най-значимите действия в човешкия живот. Каква мистерия се крие във вратите! Кой от нас не е седял в някое антре и не е наблюдавал загадъчните крила на някоя врата, в която е откривал скрит смисъл.“ (Christopher Morley).

+++++++++++++++++++++++++

Времетраене: 45 мин. без антракт

Хореография: Lui Lu

Танцьори: Yang  Ao, Cao Jialong, Guo Kai, Liu Changjiang, Hu Mingwu, Su Xiaolong, Su Jingjing, Zhao Xi, Zhao Zhonawen, Huang Qijun, Xina Shishi

Година: 2013

 

Танцова компания GILLES JOBIN | КВАНТ

Ода за молекулярната физика за 6-ма танцьори

30 август, 20:30 часа || Дом на културата "Борис Христов"

 

За компанията:

Швейцарският хореограф Жил Жобен се превръща в световнo значима фигура в съвременния танц още с първия си голям спектакъл A+B=X (1997). В продължение на две десетилетия той продължава да е един от новаторите на тази територия. Живее и работи в Женева, но често прекрачва националните граници, за да обменя артистичен опит.

След 10-годишна успешна професионална кариера Жил Жобен основава танцова компания Cie Gilles Jobin, която и до днес е определяна като една от водещите независими танцови компании в Швейцария. Радикалните творчески посоки, в които хореографът работи, поставят името му начело на новото поколение европейски артисти.

През март 2012 г. Жил Жобен получава първа награда на резидентската програма Collide@CERN в категорията "Танц и пърформанс" за проекта му, насочен към изследване на танцови практики чрез отношенията тяло - интелект в най-голямата лаборатория за приложна физика в света. След наградата Жил задълбочава интереса си към ядрената наука и взаимодействието с "Европейската организация за ядрени изследвания" (CERN). Резултат на тази артистично-изследователска инициатива е една от последните му творби Spider Galaxies (2011), която използва данни от Големия адронен ускорител, за да генерира музика и движение.

Специалното отношение на Жил Жобен към точните науки и по-конкретно към физиката произхожда от една много лична семейна история – чичо му се научил да кара колело с помощта на не друг, а на самия Алберт Айнщайн, чието име символизира търсенето на красота и хармония във вселената чрез разкриване тайните на физиката, пространството и времето.  

За спектакъла:

Проектът Quantum (2013) е колаборация с изгряващата звезда на съвременните немски визуални изкуства Julius von Bismarck. Спектакълът смесва танцови техники с естетиката на светлинната инсталация. Quantum дебютира през септември 2013 г. в рамките на дните на отворените врати в CERN, след което поема към големите международни сцени. По време на престоя си в CERN швейцарският хореограф достига до идеите, че всички ние сме просто звезден прах, който се рее в пространството; че гравитацията е най-слабата сила във вселената – наистина шокиращи осъзнавания за един хореограф, чиято работа основно се осланя на контакта със земята и материята, споделя Жил. В този смисъл срещата между Жил Жобен и Julius von Bismarck се реализира като една истинска артистична колизия. Хореографът и визуалният артист, попаднали в света на ядрената физика, за няколко месеца се потапят изцяло във вселена от цифри и абстракции. От този изследователски процес се ражда представлението Quantum – ода за молекулярната физика за 6-ма танцьори.

Светлинната инсталация се състои от 4 лампи, които се люлеят в устойчиви кръгови траектории. Акцентирани са основните принципи на физиката, като съчетаването на движенията на лампите и на танцьорите прониква в мистериите на антиматерията. Хореографията, съчетана с естетиката на визуалните изкуства, обгръща физиката във воал от красота.

+++++++++++++++++++++++++

Времетраене: 45 мин. без антракт

Хореография: Gilles Jobin

Танцьори: Susana Panadés Dìaz, Martin Roehrich, Denis Terrasse, Ruth Childs, Stanislas Charré, Catarina Barbosa

Музика: Carla Scaletti

Лумино-кинетика: Julius Von Bismarck

Година: 2013

 

Танцова компания TPO | ЯПОНСКА ГРАДИНА

Танцово-визуална приказка, вдъхновена от красотата, простотата и изяществото на японската градина

31 август, 14:00 и 16:00 часа || Дом на културата "Борис Христов"

 

За компанията:

 

Компания TPO е едно от водещите имена в сферата на интерактивния танц и пърформанс. Базирана е в град Прато, Италия, а спектаклите се представят в Teatro Metastasio Stabile della Toscana. Артистични директори на компанията са Давид Вентурини (Davide Venturini) и Франческо Ганди (Francesco Gandi). Те работят съвместно с Елза Мерси (Elsa Mersi – дигитален дизайн), Спартачо Кортеси (Spartaco Cortesi – звук), Розано Монти (Rossano Monti) и Мартин фон Гюнтен (Martin Von Günten – инженер), които допринасят за уникалните визия и звук на творбите.

Компания TPO използва дигитални технологии, за да превърне всяко представление в чувствителна среда, в която границата между изкуство и игра става особено деликатна. Танцьори, артисти и публика са в непрекъснато взаимодействие, което непрестанно ражда нови експресивни форми, прекрачвайки  границите на езика и културата. TPO използва разнообразни визуални теми и идеи, които преобразява в динамични театрални пространства с помощта насензори и дигитални технологии. Представленията са изключително отворени и достъпни за всякаква публика, независимо от националност, възраст или занимание.

Спектаклите на TPO интегрират в общата си концептуална рамка идеите и специфичните практики на много автори, които ползват различни езици (театрален, танцов и визуален). Основен елемент, действащо лице и фон в представленията е проекторът, който визуализира определено съдържание на обширна повърхност и й вдъхва живот. Сценичното пространство е динамично и интерактивно, организирано е така, че да въвлича публиката в индивидуални и групови действия. Сензори (инфрачервени камери, светлини и микрофони) правят възможно създаването на звуци от актьорите и публиката, които взаимодействат с изображенията чрез движение и глас. Технологиите създават театрална семиосфера, изградена на базата на взаимодействие, в която децата изследват сценичното пространство и откриват какво “отговаря” на действията им. Между тях и средата се пораждат активна връзка – диалог с пространството, формите и звуците, което се превръща в естетически и етичен опит. Изпълнителите на сцената рисуват, свирят, използват движенията на телата си, като създават интерактивно пространство, в което публиката активно съучаства в изграждането на историята и пътешествието.

 

За спектакъла:

ЯПОНСКА ГРАДИНА е танцово-визуална приказка, вдъхновена от красотата, простотата и изяществото на японската градина. Тя създава миниатюрен свят, в който се разказва историята на смелото малко момче Широ. Той напуска планинското си селце и поема на пътешествие до брега на океана. Пътят е осеян с препятствия, чието преодоляване разкрива нови и нови хоризонти пред героя. Когато се прибира вкъщи, той прави тази японска градина, като въплъщава в нея своите преживявания.

В спектакъла градината се визуализира чрез проектор, който трансформира танцувалния под в магически килим. Той реагира на физическото присъствие на актьори и участници. Изображенията и звуците са допълнително технически усилени и създават изключително живи природни картини, в които децата се потапят. Индивидуално или на групи те играят в илюзорната градина, като съпреживяват пътешествието на Широ и биват погълнати от неговите възприятия и усещания.

+++++++++++++++++++++++++

Режисура Francesco Gandi, Davide Venturini

Хореография Leonor Keil, Piero Leccese

Танц за трима изпълнители

Сценография Elsa Mersi

Звук Spartaco Cortesi

Компютърни инженери Rossano Monti, Martin Von Günten

Реквизит Livia Cortesi

Сътрудничество концепция Cristina Cilli

Сътрудничество сценарий Stefania Zampiga

Артистични колаборатори Patrizia Menichelli, Caterina Poggesi

Организация Valentina Martini, Francesca Nunziati, Chiara Saponari

 

Ji Hee Lee | СЛЯП

Пърформанс, разкриващ минималистичните измерения на човешката природа - невъзможността, незначителността и несигурността

5 септември || Дом на културата "Борис Христов"

 

За спектакъла:

СЛЯП показва цялата слабост и нищожност на човешките същества, които гледат един на друг с поглед, винаги обременен от социалното положение. Чрез тази творба се отправя поглед към вътрешната истина през призмата на самотните образи, които не знаят как да се погришжат за себе си.

Конкуренция и постоянни компромиси, които регулират отношенията на сила на кръстопътя между възможностите и изборите.

Има ли справедливост в това поколение на нестихващо конкуриране?

Кои са глупаците на света?

+++++++++++++++++++++++++

Хореография: Ji Hee Lee