Оркестър за народна музика на БНР - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Новият творчески сезон на Оркестъра за народна музика на БНР по традиция Ви среща с едни от най-големите имена в българската народна музика. Под диригентството на Димитър Христов съставът става носител на „Златен век“ на Министерство на културата за специален принос в областта на българската култура и на наградата „Кристална лира“ през 2012 и на голямата награда „Сирак Скитник“ през 2016.

Откриващият сезона концерт ще бъде на 11 октомври в Първо студио на БНР с гост изпълнители: Русанка Комитова, Христина Анастасова, Сорина Богомилова и Борислав Гълъбов. В него Оркестърът ще представи малка част от звукозаписната си дейност през изминалия сезон – емблематични за солистите песни и пиеси в нови аранжименти.

Русанка Комитова завършва музикалното училище в Котел с гъдулка и пеене. Има редица записи на авторски и автентични песни с Оркестъра за народна музика на БНР, а през 2016 участва в проекта им „Класиците на българската сватбарска музика“ с диригент Димитър Христов.

Творческият път на Христина Атанасова също започва от музикалното училище в Котел и преминава през АМТИИ Пловдив, ансамбъл „Тракия“ и световноизвестния „Българка джуниър квартет“, където участват и Фанка Койнарова, Елена Беделева и Тонка Колева. От създаването му през 1991 до днес квартетът гастролира в Германия, Великобритания, Мароко, Израел, Франция, Испания. През 1994 година един от съвместните им дискове с баския виртуозен музикант Хепа Хункера получава Грами.

Сорина Богомилова е солист на НФА „Филип Кутев“ от 1985. Участва в камерните формации трио „Вечерница“ и  квартет „Деница“ и записва музика за игрални и документални филми с музиканта и композитор Николай Иванов.

През 2010 Борислав Гълъбов получава награда от Министерство на културата за принос в културното наследство на страната. Създател е на формацията „Багри“, където освен гъдулар е и аранжор, текстописец и вокалист. Участва в множество звукозаписи както в България, така и в чужбина, гастролира в САЩ, Коста Рика, Дания, Белгия, Естония, Полша, Турция, Испания, Русия и др.

Следващият концерт от сезона е на 1 ноември съвместно с шведския женски хор „Перуника“  с диригент Михаил Делчев.

На 13 декември Оркестъра за българска народна музика на БНР ще разкрие някои от тайните на българските инструменти в концерта „Тайните на българските инструменти“ – „Изкуството на кавала“. В него ще участват няколко поколения виртуозни кавалджии, сред които: Теодосий Спасов, Недялко Недялков, Костадин Генчев, Кръстьо Димов, Матьо Добрев и други.

През този сезон, 75 годишнината на добруджанската певица Калинка Вълчева и 80 годишнините на странджанската певица Янка Рупкина и граовската певица Павлина Горчева ще се отбележат с концерта „Големите гласове на България“ на 14 февруари. Участие ще вземат и техни възпитаници.

Сезонът ще завърши с шестото издание на един от най-успешните и харесвани проекти на Оркестъра за народна музика – „Ритъмът на Балканите“ на 12 април.

Концертите са с начален час 19:30 в Първо студио на Българското национално радио!

Очакваме Ви!