Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

За пети път "Българе" показват "Осмото чудо" в НДК

 

На 26 март, понеделник, от 19 часа, в Зала 1 на НДК Национален фолклорен ансамбъл "Българе" ще представи за пети път пред столичани своя мащабен спектакъл "Осмото чудо" с участието на холивудската знаменитост Бен Крос.

Естествено продължение на първия и най-популярен спектакъл в репертоара на ансамбъла - "Това е България!", с който той дебютира на професионалната сцена точно преди 15 години - на 4 април 2003 година, сега "Осмото чудо" ще бъде своеобразен жест за почитателите на "Българе" по повод юбилейната дата.

Интересът към четвъртия авторски проект на "БЪЛГАРЕ" се оказа огромен, за изненада и радост на създателите му. Спектакълът е оригинална режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни, следваща  интригуващ сценарий. Те, както и почти цялата хореография, са дело на основателя и продуцент на ансамбъл "БЪЛГАРЕ" Христо Ив. Димитров, чиито солови изпълнения са акцент в добруджанската и тракийската картина.

Зрителите бързо оцениха запленяващото пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор и преоткриха за себи си личността на кореспондента на в. "Таймс" Джеймс Баучер - един верен приятел на България отпреди век. Ролята на ирландския журналист Джеймс Баучер е великолепно изиграна от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в "Ориент Експрес". Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо изиграни от танцьорите и солистите на "Българе". Близо 60 души излизат на сцената в подготвяния повече от три години четвърти авторски проект на ансамбъла. Наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката.

Двата часа в магията на завладяващите български ритми са достатъчни зрителите за пореден път да изпитат гордост от уникалното ни фолклорно наследство. "Осмото чудо" направо оставя публиката без дъх, в което столичани и гостите на столицата ще има възможност да се убедят отново на 26 март, понеделник, от 19 часа.