ПАИСИЙ – НФА БЪЛГАРЕ  - Билети

BG Paisii - Билети

Дата на събитието

Детайли за събитието

На 17 октомври НФА "БЪЛГАРЕ" представя за първи път пред столичани спектакъла си "ПАИСИЙ"

Дни преди Деня на народните будители за първи път пред столичани и гостите на столицата Национален фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ" ще представи своя вълнуващ проект "ПАИСИЙ". Спектакълът е създаден по повод юбилейната 300-годишнина от рождението на Паисий Хилендарски, тържествено отбелязана през отминалата 2022 година, и към момента е видян от зрителите в повечето градове в страната. Постановката е единствена по рода си, в последните 80 години творба в памет на Паисий не е поставяна на родната сцена.

На 17 октомври 2023 г., вторник, от 20 часа в Зала 1 на НДК ще прозвучат родолюбивите послания на Хилендарския монах, събрани в неговия епохален труд "История славянобългарска", поставил началото на Българското Възраждане. Те ще бъдат поднесени на зрителите от неподражаемия Димитър Селенски - актьор с харизматично присъствие и изключително подходящ за образа на Отец Паисий.

Спектакълът "ПАИСИЙ" представя знакови страници от историята на българите, последвали появата на най-българската книга. Зрителите ще съпреживеят героичните моменти от нашето минало, вълнуващо пресъздадени от невероятните танцьори на ансамбъл "БЪЛГАРЕ". "ПАИСИЙ" е разказ за събуждането на гордостта и достойнството на народа ни, на българския дух и възвърнатата българска чест, която държи гръбнака ни изправен.

Специален за репертоара на "БЪЛГАРЕ" този спектакъл е и с участието на най-младия солист в историята на ансамбъла - 8-годишния Андрей Михайлов от Сливен, който с много жар и артистичност вече втора година печели овациите на публиката.

"ПАИСИЙ" - спектакълът, създаден от родолюбци за родолюбци, носи заряд, изпълващ българското сърце с гордост и преклонение пред славните ни прадеди.

Столичани и гости на столицата, заповядайте на 17 октомври, вторник, от 20 часа в Зала 1 на НДК!