пепеп - Билети

Пепеляшка - Балет  - Билети

Детайли за събитието

"ПЕПЕЛЯШКА" Балет от Сергей Прокофиев

Хореография Светлана Тоншева

Балет на Държавна опера Варна

През пролетта на 1941 година театърът за опера и балет „С. М. Киров“ възлага на Сергей Прокофиев да напише балет по „Пепеляшка“ и композиторът с охота се захваща за работа. Твърде вероятно е всъщност идеята да идва от самия Прокофиев. Галина Уланова си спомня, че още преди да се стигне до официалната поръчка, двамата са разговаряли за емблематичната приказка на Шарл Перо. Това се случва през зимата преди Втората световна война.

Балетът е замислен като произведение, в чиято основа да залегне приказката „Маша – Чернушка“ от сборника „Руски народни приказки“ на Александър Афанасиев. В процеса на работата обаче авторите – Прокофиев и либретистът Николай Волков – се опират главно върху приказкатата на Перо, като запазват непроменен основният лайтмотив: превъзходството и извисяващата сила на честността, скромността и добротата над завистта, бездушието, агресията и алчността.

Преди премиерата Прокофиев публикува кратък текст, с който повдига „завесата“ на творческата си лаборатория: „Основното, което ми се искаше да вложа в музиката на „Пепеляшка“, беше поетичната любов на Пепеляшка и принца: пораждането и разцветът на чувствата им, трудностите по пътя и осъществяването на мечтите им. В музиката Пепеляшка е охарактеризирана с три теми: първата – на нещастната Пепеляшка, втората – на чистата и мечтателна Пепеляшка, и третата – на влюбената и щастлива Пепеляшка. В музиката се стремих да изобразя характерите на милата и мечтателна Пепеляшка, на боязливия й баща, на злата мащеха, на заядливите сестри, на пламенния принц, за да не останат зрителите равнодушни пред радостите и мъките на героите…“

СВЕТЛАНА ТОНШЕВА завършва Хореографското училище във Воронеж през 1987 г. От 1987 до 1990 г. работи в Държавния театър за опера и балет на Воронеж, а от 1990 до 2012 г. е балерина в Кремълския балет. Танцува водещите партии в балетите „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“, „Спящата красавица“, „Пепеляшка“, „Ромео и Жулиета“, „Дон Кихот“, „Силфида“ „Жизел“, „Корсар“, „Шопениана“, „Макбет“, „Иван Грозни“, „1001 нощ“. „Есмералда“, „Чиполино“, „Сътворението на света“, „Раймонда“, „Баядерка“ и др.

Участва в проекти и постановки на Григорович, Петров, Василиев, Максимова, Лиепа и др. Гастролира в повече от 30 страни.

През 2008 г. завършва Държавната хореографска академия в Москва със специалност история и теория на изпълнителското изкуство. От 2016 г. работи като балетмайстор в Театрално-музикален продуцентски център Варна.

Светлана Тоншева е отличена с награда „Варна“ и наградата на СБМТД „Златна муза“ 2018.