BG Karuzovarna300 - Билети

Премиера Карузо Гала - Концерт

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

"Карузо Гала” – Посветена на бележития тенор Енрико Карузо

Диригент Лоренцо Бизарри/ Lorenzo Bizzarri

Режисьор Сребрина Соколова

Солисти:

Фабио Армилиато/ Fabio Armiliato

Анджело Фиоре/ Angelo Fiore

Иван Момиров/ Ivan Momirov

Валерий Георгиев/ Valery Georgiev

Даниел Дамянов/ Daniel Damianov

През 2021 г. честваме 100-годишнината от смъртта на най-великия тенор в историята на операта: Енрико Карузо.

Роден в Неапол на 25. 02. 1873 г., Карузо проявява таланта си в много ранна възраст и скоро става успешен благодарение на изключителния си глас, музикалния си талант и най-вече с особения и иновативен подход към теноровия репертоар. Всъщност неговата уникална вокална техника е изучавана, копирана и се е превърнала в отправна точка за вокалната педагогика и до днес.

С раждането на фонографския запис и следователно на диска, популярността му достига по целия свят, превръщайки се в първия велик тенор на световната оперна сцена.

Карузо дебютира в град Генуа в театър „Карло Феличе“ с „Бохеми“ на Руджиеро Леонкавало, а от Генуа заминава за Съединените американски щати, където става щатен тенор на Метрополитън операта до смъртта му.

В негово изпълнение за първи път на сцената оживяват: „Федора“ (Умберто Джордано), „Арлезианката“ и „Адриана Лекуврьор“ (Франческо Чилеа) и „Момичето от златния запад“ в присъствието на самия Пучини.

В Галата, посветена на именития тенор ще прозвучат знакови оперни арии и канцонети от неговия репертоар, изпълнени от пет тенора, покорили световните сцени и завладяли сърцата на публиката.

Поканили сме петима брилянтни тенори - двама италианци и трима българи – звездният Фабио Армилиато, познат от Миланската скала до Метрополитън опера; Анджело Фиоре, който гради кариера в първокласни оперни театри и златните български гласове Иван Момиров, Валерий Георгиев и Даниел Дамянов.