Радиосимфониците и Хаято Сумино  - Билети

Хаято Сумино - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Българското национално радио и Сдружение „Реформ Юнион Клуб“ Ви канят на един незабравим концерт в чест на Деня на независимостта на България с гост-солист даровития японски пианист Хаято Сумино.

Концертът, който ще се състои на 20 септември 2023 г., сряда, от 19 ч. в столичната зала „България“ е поклон към българския свободолюбив дух и мост между поколенията и нациите, защото това е пътят за успешно развитие през ХХI в.

Хаято Сумино е един от водещите интерпретатори на Шопен в света. Японският пианист и композитор e само на 26 години, но успява да си създаде солидна репутация в изпълнителското изкуство. От 2019 г. се изявява като солист и свири с престижни оркестъра в Япония като Симфоничния оркестър на Йомиури Нипон, Токийския филхармоничен оркестър и други.

През декември 2020 г. издава първия си албум „HAYATOSM“, след това „Шопен: Концерт за пиано № 1“, записан на живо със Симфоничния оркестър на Полското национално радио, дирижиран от Марин Алсоп.

Заедно с Радиооркестъра виртуозът ще изпълни за българската публика Концерт за пиано и оркестър №1 от Фредерик Шопен. Зад диригентския пулт ще застене новия главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР Маестро Константин Илиевски.

Концертът за пиано и оркестър №1 е написан от гениалния композитор, когато е само на 20 години. Първото му издание е посветено на Фредерик Калкбренер – известен пианист, композитор, учител по пиано и производител на пиана, по онова време живял във Франция. Заедно с Концерт №2 е от задължителните пиеси, които се изпълняват от финалистите на Международния конкурс „Фредерик Шопен“.

Премиерата на концерта е на 11 октомври 1830 г. в Националния театър във Варшава. Солист е самият композитор, а диригент е Карло Солива. Изпълнението предизивиква бурни аплодисменти.

Във втората част на концерта ще прозвучи Симфония №2 „Великий Преслав“ от Веселин Стоянов. Написана е през 1969 г. и е последното произведение на композитора. Драматургията на Симфонията е свързана със силно патриотичната тема за нашите столици и славната ни история.

Организацията, съдържанието и участниците в концерта са пример за плодотворната обединяваща сила на изкуството. Не е случаен подборът на произведенията, едното от които илюстрира качествата на българското музикално наследство, а другото – на световния музикален гений.

Не пропускайте срещата на българското със световното изкуство в чест на един от най-светлите български празници, който е достоен за вечния общочовешки стремеж към независимост и напредък!

Билети в мрежата на Ивентим и на касата в зала „България“.