Ревизорът - Билети

BG Revizor200 - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

„Извиках ви, господа, за да ви съобщя една изключително приятна новина.

При нас пристига...”

 

НЕОЧАКВАНО СЪБИТИЕ! НЕВЕРОЯТНО ПРОИЗШЕСТВИЕ!

„Ревизорът” по Гогол влиза в афиша на театър „Кредо”

 

Премиера на 17 и 19 март 2019 г. от 19.30 ч.

 на сцената на „Сити Марк арт център“

След  два изключително успешни сезона на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, отличеният с четири статуетки „Икар“ и още пет престижни национални награди спектакъл „Ревизорът” по Гогол влиза в афиша на театър „Кредо”.

 

Премиера на 17 и 19 март 2019 г. от 19.30 ч. е на сцената на „Сити Марк арт център“. 

„Дяволски смешната история за нищожността на нищожните хора” се завръща на сцена на ново място в същия състав, заредена със същата очароваща зрителите жизнерадост и човеколюбив смях, „излитащ от светлата природа на човека” и с още по-високото съзнание на създателите му за спешната нужда от ревизия, която всеки трябва да направи на своя собствен „душевен град”, за да не „живеят добре у нас днес само свинете”.

Режисьор на спектакъла е Нина Димитрова, позната на зрителите у нас и по света с хитовите си спектакли „Шинел” по Гогол, „Каквото направи дядо ...” по Андерсен и „Дневникът на един луд” по Гогол.

Сценографията е дело на Юлиана Войкова-Найман и Борис Далчев.

Участват актьорите: Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят, Павел Емилов, Елица Костова, Мирела Карабанчева, Славена Ангелова, Атанас Апостолов, Давид Крумов, Димитр Несторов, Мартин Христов, Воил Велев.

 

„РевизорЪт” по Гогол, Театър „Кредо”, режисьор Нина Димитрова / отляво надясно актьорите: Шахин Шехзен, Мартин Христов, Давид Крумов, Денис Хаят, Антоан Петров, Ананас Апостолов, Димитр Несторов/


Нина Димитрова постави „РевизорЪт” през 2017 г. със свои студенти от НАТФИЗ на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов” и даде летящ професионален старт на младите таланти, които зашеметиха  публиката със своето завладяващо артистично присъствие. Както и другите нейни спектакли, и „РевизорЪт” се радва на огромен зрителски интерес и на единодушната висока оценка на публика и критика. През изминалия сезон спектаклът е отличен с

4 награди „Икар” на Съюза на артистите в България за дебют

Номинация за награда „Икар” на Съюза на артистите в България за сценография

Награда за режисура на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца

Награда за сценография на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца

2 награди за мъжка роля на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца

Награда за най-добър спектакъл на Националната Академия за театрално и филмово изкуство НАТФИЗ „Кр. Сарафов”

 

 

Нина Димитрова, режисьор на спектакъла „РевизорЪт” на Театър „Кредо”

 

Нина Димитрова е „творец с безпогрешен усет за Гоголевото творчество”, твърдят специалистите. „РевизорЪт” е третият нейн спектакъл по Гоголев текст след неостаряващия Шинел”, който вече 27 години е на българска и световна сцена, отличен с 14 международни награди, изигран близо 600 пъти на 9 езика на над 150 международни фестивала, сред които и най-престижния фестивал на изкуствата, Единбургския фестивал във Великобритания, на който „Шинел” е хит през 1996 и 1997 година и е в класацията „Топ 20” на най-добрите събития на фестивала, а в. „Гардиън” го нарежда в „Топ 5” на най-доброто в лондонския театрален афиш през 2000 година, при гостуването на спектакъла в „Барбикан център” в Лондон. Руската критика отбелязва, че успехът на „Шинел” в страната на Гогол е „най-главната му награда” и го определя като „едно от най-забележителните събития в театралния живот на Европа от втората половина на ХХ век”. През 2015 година още един Гоголев спектакъл на Нина Димитрова завоюва място в родния театралния афиш - „Дневникът на един луд”, с който бе отбелязана 50-годишнината на Театър 199 „Валентин Стойчев”, на чиято сцена спектакълът се играе вече четвърти сезон. „Дневникът на един луд” е отличен с награда за мъжка роля на международния театрален фестивал „БГМОТ” в Габрово, номинация „Икар” на Съюза на артистите в България за дебют и номинация „Аскеер” за изгряваща звезда за изпълнителя на главната роля.

 

 

Носителите на награда „Икар 2018” за дебют на Съюза на артистите в България Павел Емилов за ролята му на Хлестаков и Антоан Петров за ролята  му на Градоначалника в спектакъла „РевизорЪт” по Гогол на Театър „Кредо”, режисьор Нина Димитрова

Режисьорският прочит на Нина Димитрова на „Ревизор” стриктно се придържа към казаното от Николай Василиевич Гогол за пиесата:

„Моят „Ревизор” е изобличение на нищожността. В своята пиеса аз се смея над човешката бездуховност, над душевното мъртвило, над нелепостта и глупостта на хората, лишили себе си от духовни интереси и идеали. Тя е огледало, в което се отразява цялата греховната човешка природа, низост, неморалност, цялата глупост и невежество на човека, който от всичко се бои и се кланя раболепно на всичко властно заради изгода. Изгода, заради която хората вече са загубили естествената си способност да мислят, виждат и чуват, водени от единичката страст да притежават: положение в обществото, чинове в службата и богатство. Изгода, заради която се вършат беззакония и злоупотреби, творят се безчинства, цари произвол, цъфти несправедливост, а пороците са превърнати в норма на поведение. С тъга по идеала и с разочарование от съвремието си, с остро и сурово слово, аз влязох в битка за високото призвание на човека, за умен и благороден живот”.

За своя спектакъл „РевизорЪт” режисьорката споделя:

„Със същата „тъга по идеала и разочарование от съвремието си” разлиствам днес тази уникалната пиеса за боричканията на шепа нищожни хора с цел изгода и се надявам спектакълът „РевизорЪт” на Театър „Кредо” да подтикне зрителите да потърсят спасение от отравящите душата ни безчовечност, бездушност и бездуховност. Съвременниците на Гогол не разбрали загрижеността на гения за спасението на човешката душа и пиесата станала причина за безбройни хули, разочарования и за отчаянието на автора й, който отивайки да „лекува душата си” в чужбина, изрича тъжните слова: „Няма място за свестните хора в Русия. Тук добре живеят само свинете”. Надявам се, че днес, близо 200 години след написването на пиесата, нашият спектакъл ще помогне на зрителите да разберат голямата тревогата на нейния гениален автор и да влязат в предложената от него битка за достоен човешки живот. Спектакълът „РевизорЪт” е покана към зрителите да се погледнат в огледалото на Гогол и ако им е крива мутрата, да не се сърдят на огледалото, а да се замислят защо в отражението виждат „свински мутри” или „карикатури на хора”. „РевизрЪт” е покана да се посмеем заедно на себе си, на собствената си греховна природа и на абсурдите и уродствата на ежедневното ни съществуване с оня човеколюбив смях, който е единственият „добър, благороден герой” в тази пиеса и „най-силното оръжие в ръцете на свестните хора. Смях, излитащ от светлата природа на човека, без чиято проницателна сила нищожността и пустотата на живота не биха изплашили човека”. Нека чрез пречисващата сила на гоголевия смях да направим  ревизия на собствената си греховна съвест. Защото именно тя е оня неподкупен  Ревизор, който според Гогол „идва преди гроба”. И него никой не е в състояние да го заблуди.


Носителите на награда „Икар 2018” за дебют на Съюза на артистите в България и награда за мъжка роля на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца 2018,  Денис Хаят за ролята на Хлестаков и Шахин Шехзен за ролята  на Градоначалника в спектакъла „РевизорЪт” по Гогол на Театър „Кредо”, режисьор Нина Димитрова


Гоголевото огледало отново е пред зрителя. Всеки, който има любопитството и куража да надзърне в това огледало и да види отражението на собствения си „душевен град” в него, може да го направи оттук нататък в спектакъла „Ревизорът” по Гогол на театър „Кредо“ на сцената на „Сити Марк арт център” в София, бул. „Янко Сакъзов” № 30.

Заповядайте! Огледайте се! Посмейте се! С уговорката, направена от Гогол:                                                    „Ако ти е крива мутрата, не се сърди на огледалото!”

Спектакълът е създаден с подкрепата на СОФАРМА ТРЕЙДИНГ и НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЯ ЗА ТЕАТРАЛНО ФИЛМОВО ИЗКУСТВО „КР. САРАФОВ”, в партньорство със СИТИ МАРК АРТ ЦЕНТЪР.

Изпълнението на произведенията на композитора А. Шнитке в спектакъла „Ревизорът” по Гогол на Театър „Кредо” е с разрешение на Musikverlag Hans Sikorski GmbH & Co. KG, Hamburg.