BG SK - Билети

С музиката на Бетовен, Рахманинов и Шостакович  - Билети

Детайли за събитието

Симфоничен концерт

Диригент - Стефан Бояджиев

Солисти:

Денислава Хаджиденева – пиано

Виктор Костов – пиано

Оркестър на Държавна опера Варна

В програмата:

Л. ван Бетовен – Концерт за пиано и оркестър №2

С. Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър №2

Д. Шостакович – „Празнична Увертюра“

Денислава Хаджиденева е родена на 24-ти септември, 2008 г. в град Варна.

Тя започва да свири на пиано през есента на 2013 година, под ръководството

на госпожа Диана Карайотова. Денислава започва своето учение през 2015

година и до днес в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ във

Варна, със специалност пиано и преподавател Иванка Даскалова. В нейната

кратка творческа биография на инструменталист и до сега, Денислава

Хаджиденева е лауреат на множество награди: Първа награда на Национално състезание за млади изпълнители на българска музика 2018 г.; Първо място на Международен младежки фестивал „Славянски звън“ 2019 г.; Първа награда на Фестивал на изкуствата „Приказка за теб“ 2019 г.; Трета награда и награда на името на Стефан Вачев от Дванадесети международен конкурс „Франц Шуберт“ 2019г.; Първа награда на Национално състезание за млади инструменталисти „Музиката на Европа“ 2021 г.; Златна лира на Орфей от Международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство „Орфееви таланти“ 2022 г.; Първа награда на X Международен конкурс за вокална и

инструментална музика „Звукът на времето“ 2023 г.; Първа награда и мемориална награда „Ефстатиос Маносакис“ за най-добро изпълнение на Л.В. Бетовен соната от V Международен конкурс за пиано „De Bach Au Jazz”, Атина, 2023 г. и други.

Денислава участва като солов изпълнител в редица концерти за пиано и

класическа музика както в родния си град, така и в София. Тя е участник в

майсторските класове на Елмар Гасанов, проф. Борислава Танева и проф.

Лилия Бояджиева.

През 2019г. Виктор Костов завършва Национално Музикално Училище „Л. Пипков“. Продължава своето обучение в Национална Музикална Академия „П. Владигеров“, като в момента е студент III-ти курс в класа по пиано на проф. д-р Борислава Танева и класа по дирижиране на доц. Деян Павлов. Едва на 10 годишна възраст, Виктор печели първия си конкурс, а именно XII Национален Конкурс „Млади инструменталисти и певци“ – „Светослав Обретенов“, Провадия, 2010г. През 2011г. в гр. Перник, Виктор Костов печели първа и специална награда „Орфей“ на Международния конкурс за „Млади изпълнители на класически музикални инструменти“, като получава възможността да открие следващото издание на конкурса, с изпълнение на Концерт за пиано и оркестър No4 от Й. Хайдн.

От тогава до сега, Виктор е лауреат на множество национални и международни конкурси в България, Сърбия, Гърция, Австрия, Малта, Беглия, Сигнапур и тн.

През 2022г. заедно с Кристиян Христов (тенор) реализират съвместния си проект „РОМАНТИКА 22“, на сцената на Военен Клуб София, който включва изпълнения на Ф. Лист – Концерт за пиано и оркестър, Дж. Гершуин – Рапсодия в синьо за пиано и оркестър и др.