BG Morikone - Билети

С Музиката на Енио Мориконе - Концерт

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

„С Музиката на Енио Мориконе“

Диригент Бенедетто Монтебелло

Режисьор Сребрина Соколва

Солисти:

Франческо Барбаджелата - пиано

Мария Павлова – сопран

Хор и оркестър на Държавна Опера Варна

В програмата ще прозвучат красивите и незабравими теми от вечните филми: „Имало едно време на Запад“, „Добрият, лошият и злият“, „Сицилианският клан“, „За няколко долара повече“, „За шепа долари“, „Имало едно време в Америка“, „Ново кино Парадизо“, „Легенда за пианиста“, „За шепа динамит“ и др.

ЕНИО МОРИКОНЕ е роден в Рим на 10 ноември 1928 г., като едно от петте деца на Марио и Либера (Ридолфи) Мориконе. Баща му, тромпетист, го учи да чете ноти и да свири на различни инструменти. Енио пише първите си композиции на 6 годишна възраст. През 1940 г. постъпва в Националната академия на Санта Чечилия, където учи тромпет, композиция и режисура.

Работата, която го прави световноизвестен и с която е най-известна сред киноманите, е комбинацията от музика и звукови ефекти за така наречените спагети уестърни на Серджо Леоне от 60-те години: тиктакащ джобен часовник, знак, скърцащ от вятъра, бръмчене мухи, дрънкаща еврейска арфа, натрапчиви свирки, пукащи камшици, изстрели и странно, виещо „ах-ее-ах-ее-ах“, изсвирено на духов инструмент с форма на сладък картоф, наречен окарина.

Носител на 2 награди „Оскар“, „Златен Глобус“ , 4 „Грами“ и безброй други международни отличия.

Бенедето Монтебело е роден в Рим, където завършва Консерваторията „Санта Чечилия“.

Той завършва обучението си и получава Бакалавърска степен с отлични оценки по Литература в университета „La Sapienza“ в Рим.

През 1995 г. получава наградата „Риналди” като най-добър

диригент на Консерваторията на „Света Чечилия“, Рим.

През 2006 г. печели първа награда на Първи международен конкурс за оркестрово дирижиране „Дж. Патане”.

През ноември 2009 г. дебютира в Teatro dell'Opera в Рим като диригент на балета „La somnambule“ от Х. Фердинанд с оркестъра на Операта в Рим и техния кордебалет под ръководството на Карла Фрачи.

Той прави първия запис на Концерт за китара, маримба и оркестър на Енио Мориконе с оркестъра на Националната Академия „Санта Чечилия“ заедно с други други творби за оркестър.

От 1996 г. е преподавател по дирижиране в Консерваториите: “U. Giordano” of Foggia (1996-2008) и “O. Respighi” of Latina (dal 2009-2021). От 2022 г. е преподавател в Музикалната Консерватория „Алфредо Каселла” в Л‘Акила, Италия.

От 2022 г. е главен диригент на новия I.C.O. Симфоничен оркестър „Suoni del Sud“.

Франческо Барбагелата e роден в Генуа през 1979 г., пианист и композитор, професор по пиано акомпанимент в Консерваторията R.Franci в Сиена, пианист корепетитор в класа по пеене на сопраното Тициана Фабричини в Консерваторията в Александрия „Антонио Вивалди“, сътрудник на фестивала Puccini в Торре дел Лаго.

Той е бил главен сътрудник в специализирани курсове, провеждани от големи имена в операта, включително Барбара Фритоли, Фиоренца Чедолинс, Доната Д‘Анунцио Ломбарди, Стефанией Бонфадели, Патриция Чофи, Уго Бенели, Луиджи Алва.

Той е сътрудничил с важни диригенти, включително Марко Белтрами, Енрико Калесо, Микеле Гамба, Валерио Галли, Димитри Юровски, Марчело Рота, Якопо Сипари Ди Пескасероли, Алдо Сисило, Беатриче Венеци, Алберто Веронеси, Хирофуми Йошида и режисьори, включително Даниеле Абадо и много други. Той си сътрудничи с Андреа Бочели като продуцентски мениджър в един от неговите звукозаписни проекти.

Извършва интензивна преподавателска дейност, като композитор и аранжор (има и различни обработки за симфоничен оркестър на пиеси от Енио Мориконе, вече многократно изпълнявани) и концертира като корепетитор пианист и сътрудник в Италия и в чужбина.

Мария Павлова е родена през 1989 г. в гр. Велико Търново. През 2012 г. завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по пеене на д-р Велизара Караянкова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. Участва в майсторските класове на Фиоренца Косото, Лариса Гергиева, Ана Томова-Синтова и др.

От 2013 г. редовно участва в постановките за деца на Софийска опера и балет „Хензел и Гретел”, „Бременските музиканти”, „Вълкът и седемте козлета”, „Червената шапчица” и др.

През 2014 г. дебютира на сцената на Софийска опера и балет в ролята на Тебалдо от оп. „Дон Карлос”.

От 2016 г. пее и на сцената на МДТ „Константин Кисимов”, гр. Велико Търново. Там дебютира с оперетните роли на Валансиен от „Веселата вдовица”, Арсена от „Цигански барон”, Лиза от „Графиня Марица” и др. От март 2017 г. е солистка на ТМПЦ – Държавна опера Варна, като първата голяма роля, с която дебютира на варненска сцена е Лучия от оп. „Лучия ди Ламермур”.

В българската премиера на мюзикъла „Тримата мускетари“ изпълнява ролята на Констанс Бонасьо.