BG Strauss - Билети

С музиката на Щраус – Концерт

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

«С музиката на Щраус» - Концерт

Диригент и солист (цигулка) – Веселин Демирев Солист – Илина Михайлова (сопран)

В програмата са включени арии и пиеси от Йохан и Йозеф Щраус, Франц Лехар, Имре Калман, Жул Масне и Николо Паганини

С участието на оркестър на Държавна опера Варна

ВЕСЕЛИН ДЕМИРЕВ

Роден на 1 януари 1969 година във Варна, свири на цигулка от 3-годишна възраст, на 9 години е избран за участник в първата Международна детска асамблея ”Знаме на мира” (1979). На 15 години печели първа награда и наградата на публиката на националния конкурс „Светослав Обретенов“ в Провадия. През 1988 г. завършва СМУ „Добри Христов“ във Варна, в класа на Анна Ковачева, същата година е приет на първо място в Държавната академия „Проф. Панчо Владигеров“, която завършва в класа на доц. Дора Иванова през 1993 г. През годините на обучение е работил с Георги Бадев, Боян Лечев, Йосиф Радионов, Минчо Минчев, Ифра Нийман, Яр Клес, Едуард Шмидер и др.

В периода 1990-1992 Веселин Демирев е първи концертмайстор на Нов симфоничен оркестър, София. През януари 1993 заминава на специализация в Sothern Methodist University – Далас, САЩ, където в периода 1996-2000 преподава цигулка, камерна музика и оркестрови трудности. Някои от студентите на Веселин Демирев днес са на лидерски позиции в престижни оркестри както в Европа, така и в САЩ. В периода 1994-2009 е концертмайстор на Плано, Тексас, както и концертмайстор на Галисийския оркестър в Ла Коруня, Испания (2007–2009). През 2010 печели концертмайсторската позиция на Симфоничния оркестър в Олборг, Дания, където работи и досега. От януари 2018 е и гост концертмайстор на Синфоника де Мадрид, престижния оркестър на Кралската опера в Мадрид, Испания.

Веселин Демирев свири като солист камерна музика и провежда майсторски класове в Австрия, Нидерландия, Италия, Испания, Дания, Франция, Мексико, Япония и САЩ.

.

ИЛИНА МИХАЙЛОВА е родена във Варна, където завършва ДМУ "Добри Христов" със специалност пиано и оперно пеене при Галина Димитрова и Мария Рокас. Следва в НМА "Панчо Владигеров" в София в класа по оперно пеене на проф. Благовеста Карнобатлова и проф. Недялко Недялков. През 2002 г. спечелва Първа награда на националните конкурси "Светослав Обретенов" в Провадия и "Парашкев Хаджиев" в София. След дипломирането си в България, завършва и Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. Участва в майсторските класове на Джакомо Арагал и Ернесто Паласио.

В Милано дебютира в ролите на Фьордилиджи в "Така правят всички" от Моцарт и Церлина в "Дон Жуан" от Моцарт, както и в ролята на Дидона от "Дидона и Еней” от Х. Пърсел. Изпълнява Мюзета в "Бохеми” на Пучиниевия фестивал "Торе дел Лаго".

През 2008-2009 г. печели междунарнодния конкурс по оперно пеене "Азлико" в Комо и дебютира с голям успех в ролята на Норина от "Дон Паскуале" на Доницети. В следващия сезон е поканена за ролята на Мария в "Дъщерята на полка” от Доницети. Пее в оперните театри на Бергамо, Бреша, Кремона и Павиа. В Комо, по повод 200-годишнината от рождението на Шуман, участва в рецитал с дир. Ернесто де Куртис.

През 2012 г. в Софийска опера и балет дебютира и на българска с ролята на Адина в "Любовен еликсир" от Доницети, реж. Вера Немирова. От сезон 2013-2014 Илина Михайлова е солистка на Държавна опера Варна. Тук дебютира с Виолета в „Травиата” и Джилда в "Риголето" от Верди. На варненска сцена изпълнява Розина в "Севилският бръснар” от Росини, Норина в „Дон Паскуале” от Доницети, Адина от „Любовен еликсир, Церлина от „Дон Жуан“, Мерцедес в световната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо“, Луиза в мюзикъла „Маската на Зоро“, Ана в мюзикъла „Тримата мускетари“, Силвия Вареску в оперетата „Царицата на чардаша“, Лиу в операта „Турандот“, Микаела в „Кармен“, Амелия в „Симон Боканегра“, Марица в оперетата "Графиня Марица", реж. Вера Немирова, Антония в „Хофманови разкази“ и др. През 2022 г. дебютира в ролята на Жулиета от „Ромео и Жулиета“ на Гуно, първа постановка в 75-годишната история на Варненската опера.

Илина Михайлова гостува редовно на оперните театри в България - Пловдив, Стара Загора, Бургас и Русе, също в ДМБЦ "Стефан Македонски" в София. Участва в турнетата на Държавна опера Варна в Брюксел, Амстердам и Гент. Изпълнява с голям успех ролята на Джилда от „Риголето“ в оперния театър на Модена и Тренто. Гостува в гала концерти в зала „Рахманинов“ и „Болшой театър“ в Москва, Нинбо в Китай, изпълнява Лиу в „Турандот“ на фестивала в Парма и др.

По покана на Хосе Карерас Илина Михайлова пее на бенефисните му гала концерти в София и Атина.