СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ 2015 - Билети

СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ 2015 - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

          „Борис Годунов“ в афиша на Летен оперен фестивал „Сценана вековете“

на 31 юли и 1 август

Шедьовърът на руската класика, операта "Борис Годунов" от Модест Мусоргски е в афишът на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ на 31 юли и 1 август 2015 г.  Публиката в крепостта Царевец във Велико Търново ще види постановка на Софийската опера и балет върху оригиналната версия на операта от 1869 г., , отхвърлена навремето от имперската цензура.

Проектът на режисьора акад. Пламен Карталов е с различен финал -  възшествие през храма вместо смърт на угасналия от мъка руски владетел. Оперното заглавие е режисирано за открита сцена и премиерата му  бе миналото лято пред храм-паметника „Александър Невски“. В постановката са използвани реални и хиперболизирани символи. Живи брези съжителстват на сцената заедно с руски православни икони и гигантски релси, обагрени в кърваво червено,повлияни от чернобялата графика „Релси към небето“ на художника Боян Донев. В сценографията присъства и картата на Руската империя от времето на цар Борис Годунов.

Зрителите ще открият много метафори и препратки към днешния ден - слуховете, гладът, бедствията, чуждата намеса, характерни за „смутното време“ на царуването на Борис Годунов, довеждат до упадък на държавата и управлението му.

Всеки спектакъл ще започва с монах, който с клепало ще възвестява началото. Но преди да са прозвучали първите акорди на операта, публиката ще слуша гласа на Борис Христов с уникалните му песнопения.

Началният час на представленията е 21,00. Билети се предлагат в Туристически информационен център на ул. "Христо  Ботев" № 5 във Велико Търново и в системата на www.eventim.bg


Операта „Борислав“ с премиера на „Сцена на вековете“

     Постановката на първата българска историческа опера в четири действия „Борислав“ по повестта на Иван Вазов и музика на маестро Георги Атанасов.ще е едно от музикалните събития това лято. Произведението ще се качи отново на сцена повече от 100 години след като композиторът го създава. Премиерата ще е разките на Летен оперен фесттивал „Сцена на вековете“ на Царевец на 24 и 25 юли 2015 г.    

      Воеводата Борислав, цар Иван Асен II, дъщеря му Тамара, плененият епирски владетел Теодор Комнин и неговата дъщеря Ирина, знатни боляри, изпепеляващи любовни страсти и дворцови интриги ще оживеят сред естествения декор на двореца на българските царе в спектакъла на Софийската опера и балет. Зад амбициозния проект стои директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов. Посановката е правена специално за „Сцена на вековете“  по повод 830-годишнината от въстанието на Асеневци и възобновяването на българската държава.

     „Борислав“ е първата опера на Маестро Георги Атанасов (1882-1931 г.) и първата българска историческа опера.. Създадена е през 1911 г. по едноименното заглавие на Иван Вазов. Народният поет пише драмата „Борислав“ през 1909 г. провокиран от историческата романтика на миналото, в която търси поука и вдъхновение за съвременниците си, които продължават да водят борба за освобождение и обединение на България. Първата постановка на пиесата е на 1 септември 1909 г.в Народния театър в София. Почти по същото време с голям успех драмата се представя от любители артисти и на търновска сцена.

     Маестро Атанасов пише сам либретото на „Борислав“. Премиерата на операта, която е в четири действие е на 4 март 1911 г. в Българска оперна дружба (Софийската народна опера), а диригент е самия композитор.

    Двата спектакъла на операта „Борислав“ във Велико Търново са с начален час 21,00.

     Билети се предлагат в Туристически информационен център на ул. "Христо  Ботев" № 5 във Велико Търново.