Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

ШЕДЬОВРИТЕ НА ХХ ВЕК

 

Няколко от най-знаковите творби на XX век, представени по виртуозен начин от Софийската филхармония и звездни диригенти и солисти.

 

5 септември 2018

 

Американският диригент с италиански произход АНТЪНИ АРМОРЕ има богат опит с оперни и симфонични оркестри в САЩ, Германия, Австрия, Белгия, Чехия, Словакия, Англия, Румъния, Босна и Херцеговина, Молдова, България, Полша, Сърбия, Финландия и Китай. Заедно със Софийската филхармония той представя програма с произведения на ключови за музиката автори от различните периоди на XX век. Сред гостите на концерта ще бъде и д-р Барух Берлинер – композиторът на симфоничната поема „Абрахам“

 

Диригент: АНТЪНИ АРМОРЕ

С участието на НФХ „Св. Обретенов“, диригент: Славил Димитров

 

Арон Копланд - Фанфари

Феликс Менделсон – Увертюра „Хибриди“

Курт Вайл – Симфония No 2

Барух Берлинер – „Абрахам“ за хор, четец  и оркестър

 

 

20 октомври 2018               

 

Един от най-известните унгарски диригенти Габор Холерунг представя най-доброто от унгарската класика – обичаните от всички Кодай, Лист и Барток. В концерта се включва и Виенската възпитаничка Дора Делийска. Младата пианистка вече е добре  позната сред почитателите на класическата музика в Европа, носителка на много награди, тя е сред музикантите, на които специалистите предричат звездна кариера. 

                                  

Празник на  Унгария

Золтан Кодай – Танци от Галанта

Ференц Лист – Унгарска  фантазия  за пиано и оркестър

Бела Барток – Концерт за оркестър

 

Диригент  ГАБОР ХОЛЕРУНГ

Солист: ДОРА ДЕЛИЙСКА, пиано

 

 

11 ноември 2018                 

Легендарният диригент Антони Вит ще дирижира концерта, посветен на Полша. Ученик на големия Кшиштоф Пендерецки, асистент на Херберт Фон Караян дългогодишен директор  и главен диригент на оркестъра на Полската телевизия и радио, артистичен директор на Варшавската филхармония, той е сред малцината диригенти, които притежават едновременно Грами, Fryderyk Awards и Cannes Classical Awards.

 

Концерт по случай националния празник на Полша

Станислав  Монюшко – Увертюра към операта „Парий“

Мечислав Карлович – Концерт за цигулка и оркестър

Витолд Лютославски  - Концерт за оркестър

 

Диригент: АНТОНИ ВИТ

Солист: АГАТА ШИМЧЕВСКА, цигулка

 

13 декември 2018   

 

В годината на Бърнстейн, когато целият свят отбелязва 100 годишни от рождението му, Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров представят неговата Симфония No 3. Ленард Бърнстейн е един от най-обичаните композитори на всички времена. Автор на мюзикъли, опери, камерна и инструментална музика, той остава в сърцата на почитателите си с енергията, която влага в своите произведения. Сред тях са операта „Кандид“ и мюзикъла „Уестсайдска история“.

С този концерт отбелязваме и още една годишнина – 90 години от рождението на големия български композитор Александър Танев. Неговата дъщеря, голямата българска пианистка Борислава Танева ще представи  едно от най-красивите му произведения - Дивертименто концертанте за пиано.

 

           

                                  

Александър Танев – Дивертименто концертанте за пиано

Ленард Бърнстейн -  Симфония No 3

Диригент: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Солисти: БОРИСЛАВА ТАНЕВА, пиано

ИНА КЪНЧЕВА, сопран

С участието на НФХ „Св. Обретенов“, момчешки хор и четец.

Диригент:  Славил Димитров