симфону - Билети

Симфоничен концерт

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Симфоничен концерт

Диригент – Павел Балев Солист – Мариан Краев (цигулка)

В програмата: Л. В. Бетовен – Увертюра «Егмонт» Я. Сибелиус – Концерт за цигулка и оркестър

Й. Хайдн – Симфония №103

С участието на оркестър на Държавна опера Варна

ПАВЕЛ БАЛЕВ

Гост диригент на Виенската Щатсопера и Опера Цюрих, от сезон 2021/2022 постоянен гост диригент на ТМПЦ - Държавна опера Варна, от 2022 г. главен диригент на Оперните театри в Лимож – Франция и Нордхаузен – Германия.

Павел Балев сe дипломирa в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класовете по

дирижиране на проф. Васил Казанджиев и проф. Георги Робев през 1955 г. От 1995 до 1998 г. специализира във Ваймар, Германия. От 1995 г. e участник в програмата „Диригентски форум” на Немския музикален съвет, където в момента ръководи майсторски класове по дирижиране, а от 2014 г. също и диригентски клас във Висшето училище за музика в Манхайм. Носител е на Първа награда на Международния конкурс за диригенти „Карл Мария фон Вебер” (1996), Първа награда на националния конкурс на висшите музикални училища в Германия (1999), наградата „Херберт фон Караян”, представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург (2003).

Павел Балев e ръководил Камерната опера в Дрезден, бил е Първи диригент и музикален ръководител на Оперните театри в Рощок (1999 –2002) и Хале (2002 – 2008).

Oт 2007г. е Главен диригент на Филхармония Баден-Баден и Главен художествен ръководител на Международната лятна академия „Карл Флеш“ в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост диригент е на Хамбургската Щатсопер, Комише Опер Берлин, Земперопер Дрезден, Oпера Щутгарт, Опера Лайпциг, Опера Хановер, Oпера Бремен и на повече от 40 оркестри в Германия. През 2012 г. дебютира в Цюрихската опера, oткъдето получава ежегодно покани за различни оперни и балетни продукции. През сезон 2016/2017 дебютира във Виенската Щатсопера, където е поканен отново за спектакли през 2018 и 2020 г. Работи от години

в постоянно сътрудничество с Оркестъра на Датското Национално Радио Копенхаген, Национален академичен симфоничен оркестър Санкт Петербург, Национална опера и Оркестър Монтпелие, Национален оркестър на Сингапур, Опера Лимож, Мюнхенски радиооркестър, Словашка национална филхармония Братислава, Щатскапеле Ваймар, Софийска филхармония, Оркестъра на град Кан, Севернохоландска филхармония Гронинген, Музикколегиум Винтертур. Също гостува многократно на оркестри в САЩ.

Изнася концерти със световни изпълнители като Анн Софи Мутер, Едита Груберова, Tомас Хемпсън, Kрасимира Стоянова, Веселина Кацарова, Лука Пизарони, Рамон Варгас, Диана Дамрау, Никола Тестé, Пьотр Бечала, Анна Нетребко. Рециталите на Красимира Стоянова „Славянски оперни арии”, “Верди Арии“ и „Веризмо“ под музикалното ръководство на Павел Балев получават „Международната класическа музикална награда 2012“, годишната награда на германската музикална критика за 2012 г., както и наградите на германската музикална критика за 2014 и 2017 г.

През 2021 г. дирижира във Варна и в МФ „Софийски музикални седмици“ юбилейните концерти за 75-годишнината от създаването на Държавния симфоничен оркестър във Варна, както и първата премиера в историята на Варненската опера на „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах в ММФ „Варненско лято“. През 2022 г. е диригент постановчик на „Дама Пика“ от П. И. Чайковски, първото заглавие от юбилейната програма за 75-годишнината на Оперния театър във Варна.

Tворческият път на Мариан Краев започва на 6 години, роден в Айслебен с български произход, на 11-годишна възраст е вече ученик на уважавания преподавател по цигулка Клаус Хертел.

През 1992 г. е приет като студент в класа на Проф. Хертел в Консерваторията за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” в Лайпциг.

Измежду конкурсите в които Мариан взема участие се отличават следните: 1989 се класира на второ място в Международния конкурс по цигулка в Чехия и на първо място в конкурса на ГДР. Като победител на конкурса Йохан Себастиан Бах в Лайпциг през 1990 г. е поканен за солист на турне в САЩ. Следва второ място в международния конкурс „ Волфганг Маршнер“ през 1992 г. във Ваймар и 4.място през 1996 г. на международния конкурс Йохан Себастиан Бах и специална награда за най-добра интерпретация на виртуозната композиция „Фантазията на Кармен“.

Паралелно с обучението си Мариан получава множество стипендии - от фондацията Юрген Понто (1991-1994), Вила Музика и от Оркестъра на Нойгевандхаус – Лайпциг. Това помага изключително за соловите му изяви и прави възможно безбройните концерти, които изнася. С помоща на академията Караян получава двугодишен договор към Берлинска филхармония като първи цигулар.

Заедно с оркестровата дейност в Берлинска филхармония, свири по заменстване като концертмайстор на Бохумските симфоници, Дрезденските филхармоници и симфоници и операта Дрезден, Нюрнбергските симфоници, Радио оркестъра на Мюнхен и София, симфоничния оркестър на град кордоба, филхармонията на град Аугсбург и от 2002 като концертмайстор на Мюнхенските симфоници – Краев развива преди всичко своите солови и камерномузикални дейности с реномирания пианист Филип Антремонт.

Мариан Краев прави соло концерти и др.с Берлинския симфоничен радиооркестър, Филхармонията на Десау, Филхармонията на Бранденбург, Филхармонията на Йена, на Дрезденските симфоници, Нюрнбергските симфоници, филхармониците на град форцхайм, софиската филхармония, филхармонията на град Хале, Филхармонията на Гьорлиц, Еуропера и Мюнхенските симфоници.

Пътят му го води към Театъра на Айзенах, където излиза на сцената в ролята както на солист, така и на диригент.

Радио и телевизионни предавания документират житейския му път, както и CD записи като например концерта за цигулка в до мажор от Хайдн и романси на Бетовен така и записа на концерта за цигулка на Йоханес Брамс.