simf - Билети

Симфоничен концерт

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

«Симфоничен концерт»

Диригент Петър Тулешков

Солист Велика Цонкова – цигулка

Оркестър на Държавна опера Варна

В програмата:

Л. В .Бетовен – Концерт за цигулка и оркестър

Ф. Менделсон – Симфония №3

Петър Тулешков е роден през 1995 г. в гр. Пазарджик, България. От ранна

възраст започва да свири на цигулка, по-късно завършва НМУ „Любомир Пипков“ в София.

Интересът му към дирижирането се заражда още през годините в музикалното училище, докато свири в различни младежки оркестри в страната като Софийския младежки Филхармония, Пионерска младежка филхармония, Балкански младежки симфоничен оркестър и много други групи и състави. Завършил е Националната музикална академия

(НМА) в София с магистърска степен по оркестрово и оперно дирижиране в

класовете на проф. Григор Паликаров, проф. Пламен Джуров, проф. Деян Павлов и Георги Патриков. Посещавал е майсторския клас по дирижиране на проф. Колин Метърс в Берлин, Германия и много други майсторски класове и курсове в своята държава.

Докато трупа диригентски опит с Академичния симфоничен оркестър

(ASO в НМА) в София, започва да свири на цигулка в оркестъра на Държавна опера Варна, където по-късно започва и да дирижира като асистент-диригент на водещи български диригенти като Павел Балев, Григор Паликаров и Емил Табаков. През 2022 г. официалният му диригентски дебют с

музиканти и солисти на Държавна опера Варна поставя началото на

кариерата му като диригент на оперна, балетна и симфонична музика.

Велика Цонкова

Цигулковите изпълнения на Велика Цонкова се приемат топло, както от националната, така и отчуждестранната преса: "Велика Цонкова несъмнено е явление в нашата музикалнадействителност."(вк"Култура") "В.Цонкова притежава всички качества на цигулар от елита."("ХесишеАлгемайне") "Възхитителен виртуоз и същевременно забележителен музикант!"(Проф.ФранкоГули,САЩ)

"Велика Цонкова е изключителен цигулков талант, съчетаващ интелигентност, въображение, познания и силно емоционално присъствие."(Проф.ИфраНийман,Великобритания) "Младата цигуларка свиреше със съвършено развита техника, сенергия и точен замах. Силно и красиво звучащият тон на цигулката й беше напълно завладяващ."("ВалдекишеЛандесцайтунг")

"Впечатляващ звук,абсолютно владеене на инструмента, сценично присъствие, контакт с диригент, оркестър и публика."(в-к "Култура") "Създаването на истински духовни празници е рядка природна дарба, притежавана от малцина избрани креативни личности. Благодаря на В.Цонкова за духовното пиршество, което поднесе на публиката."(Акад.ЕмилЯнев) Велика Цонкова(1971г.) е завършила Националната музикална академия "Проф.ПанчоВладигеров" в класа на Проф.Георги Бадев и три годишна специализация (Advanced Solo Studies Course) при проф. Ифра Нийман в Гилдхолскул, Лондон. По време на обучението си започва и своята професионална изпълнителска кариера. В периода 1995 -2000г. концертира като Държавен артист на Агенция "Камернамузика" към Министерството на културата. През 1998г. започва преподавателската си дейност в Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров". В. Цонкова е носител на "Кристална лира"за върхови постижения в музикалноизпълнителското изкуство. Получава награда от Френското правителство за творчески престой в Париж (1999-2000г). Удостоена е с научната и образователна степен "Доктор по музикознание и музикално изкуство" Вече три десетилетия цигуларката концертира активно с рецитали и като солист на камерни и симфонични оркестри у нас и в чужбина. Редовен гост е на всички наши престижни музикални форуми и фестивали. Реализира студийни записи и предавания на живо по БНР, БНТ и Радио "Хесише Рундфунк"- Франкфурт. Притежава богат репертоар, обхващащ всички стилове и епохи. ВеликаЦонкова е професор по цигулка в НМА "Проф. Панчо Владигеров".