симфоничен  - Билети

Симфоничен концерт

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Симфоничен концерт

Диригент Хишам Габр

Солисти:

Красимир Щерев - цигулка

Румяна Петрова - виола

В програмата:

В. А. Моцарт – Симфония концертанте за цигулка, виола и оркестър

П. И. Чайковски – Симфония №6 «Патетична»

Оркестър на Държавна Опера Варна

Хишам Габр е постоянен диригент в операта в Кайро и директор на Художествен център Библиотека Александрина, активна културна институция и част от прочутата библиотека на Александрия, Египет.

Габр учи дирижиране в Египет, Франция и САЩ при няколко известни диригенти: Кристоф Мюлер, Доминик Ройтс, Жан-Жак Вернер, Крис Ким и Ахмед Ел-Саеди. Отпуснатаа му е стипендия Фулбрайт, за да продължи развитието си в областта на диригентство в САЩ, където завършва "Съвременни техники на дирижиране" в университета Корнел, Ню Йорк. Освен редовните си ангажименти като диригент в операта в Кайро, Габр е поканен да дирижира много международни оркестри и в момента е гост-диригент в много от тях.

Като такъв, Габр си сътрудничи като диригент и композитор с редица международни оркестри и известни художествени институции, сред които Македонската филхармония, Вроцлавската филхармония (Полша), Киевската камерата (Kyivska Kamerata, Украйна), Националния симфоничен оркестър на Мексико, Софийската филхармония (България), Симфоничен оркестър на Гьотинген, Филхармонията на Астана (Казахстан), Ливанската филхармония /Танцов театър Каракала, заедно с други ангажименти към Кралската опера в Мускат (Оман).

Освен задълженията си като постоянен диригент и художествен ръководител на Камерен оркестър Библиотека Александрина, Габр редовно дирижира в Египет големи национални оркестри по време на симфонични и оперни спектакли: Симфоничен оркестър на Кайро, Оперен оркестър на Кайро. От началото на 90-те години Габр също така композира музика за множество игрални филми, документални филми, мюзикъли и пиеси, поставяни в Египет и в чужбина. Неговите композиции са изпълнявани от Симфоничния оркестър на Кайро и са аплодирани както от публиката, така и от критиците. Сред последните му композиции е "Ibn Battuta, the Prince of Travelers" /Ибн Батута, принцът на пътешествениците/ първото голямо представление на сцената на новия Национален театър на Бахрейн, отпразнувало избирането на Манама за арабската столица на туризма през 2013 г., след което се по-късно се представя в Кралската опера Мускат и Милано ЕКСПО 2015.

Габр композира също така музика към "Praxa", първият египетски мюзикъл, който успешно се изпълнява в главната зала на операта в Кайро и в Кралската опера в Мускат (Оман). Габр получава чести поръчки да композира музика за престижни египетски и международни институции и оркестри.

Симфония концертанте за цигулка, виола и оркестър в ми бемол мажор, KV 364 (1779) е сред първите опити на Моцарт да експериментира със симфоничния жанр, който и до днес се смята за еталон в съчетаването на симфония и инструментален концерт. Симфонията се ражда по време на едно европейско турне със запланувани концерти в Манхайм и Париж. Въодушевен от предстоящата среща със знаменития тогава Манхаймски оркестър и неговия солист Френцел, любимия цигулар на композитора, Моцарт започва да съчинява две концертни симфонии. Симфония концертанте за цигулка, виола и оркестър, е написана в ми бемол мажор за соло цигулка, соло виола, два обоя, две валдхорни и струнни инструменти, като включените по-късно допълнителни виоли обогатяват още повече заложената в нея хармония. Но съдбата отлага във времето полагаемите се аплодисменти за това изключително красиво произведение. Пристига вест за разпускането на оркестъра, заради преместването на курфюрста Макс Йосиф в Мюнхен и очакваното музикално събитие не се състоява. Нещо повече - Моцарт така и не успява да чуе нито веднъж изпълнението на своята прочута Симфония концертанте за цигулка, виола и оркестър, една от емблемите на музикалното му наследство.

Шеста Симфония на Пьотр Илич Чайковски е неговото музикално завещание и финална композиция в творчеството на Петър Илич Чайковски. Това е една от най-добрите творби от епохата на романтизма и не губи своята актуалност в наше време.

В Шестата симфония звучи и личната психологическа драма на композитора, и посланието към човечеството за вечната конфронтация между доброто и злото, и инструменталните страсти в духа на Бах със скрити цитати, и предсказанието за катастрофите на нашето време.

Чайковски композира Шеста симфония за много кратък период от време. Той я започва на 4 февруари 1893 г. и до 19 август завършва партитурата и подготвя симфонията за публикуване. Първото изпълнение на Шестата симфония е в Санкт Петербург на 16 октомври 1893 г. Композиторът умира 9 дни по-късно.

При започване на работата си композиторът първоначално я нарича „Живот”. Заглавието „Патетична“ е предложено от брата на композитора - Модест Илич Чайковски и то напълно отговаря на характера на музиката.

Смята се, че Симфонията е тайно посветена на племенника на Чайковски - Владимир Давидов, към когото композиторът бил особено силно привързан. Въпреки че Чайковски е разказал на близките си за скритата програма на своята композиция, тя никога не е била публично достояние и остава обект на дискусия и чувствително слушане от векове.