СЪН - Билети

СЪН - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Драматичен театър  „Стоян Бъчваров“

97-ми творчески сезон (2017-2018)

СЪН

от Магда Борисова

Постановка и музикална среда Стоян Радев Ге. К.

Сценография и костюми Даниела Николчова

Фотография Тони Перец

 

Действащи лица и изпълнители

 

Тони - Георги Няголов

Сладкаря - Валери Вълчев

Банкерката – Цветина Петрова

Кучето Ралф – Николай Кенаров

Феята на зъбчето – Биляна Стоева

Феята на блестящите идеи – Теодора Михайлова

Феята на сдобряването – Даниела Викторова

Феята на радостните игри – Веселина Михалкова

Д-р Сън – Николай Божков

Библио – Гергана Арнаудова

Текаря – Милена Кънева

Големият вълшебник – Константин Соколов

Майката – Юлияна Чернева

 

Премиера - 26, 27 септември 2017

 

Сън“ – феерична смесица от фентъзи и символизъм

Младата авторка на драматургични текстове Магда Борисова, която вече издаде първата си книга „Пиеси за деца“, спечели преди време конкурса за детска пиеса на Варненския драматичен театър със „Сън“, а след това бе отличена и с други награди. В „Сън” авторката засяга важни житейски теми на достъпен за младата аудитория език. Опирайки се на действителността, тя изгражда любопитни нови художествени светове, в които реалното и имагинерното равностойно съжителстват. Защото: „Направени сме ний от сънища / и сън отвред обгръща / тоз малък наш живот", сигурен е Шекспир. И магьосникът на всички приказки Андерсен е убеден, че: „Целият свят е пълен с чудеса, но ние сме дотолкова свикнали с тях, че ги приемаме за нещо обичайно... Животът, сам по себе си, е най-прекрасната приказка“. А Екзюпери, бащата на Малкия принц, допълва: "Всички възрастни хора най-напред са били деца. Но малцина от тях си спомнят това.“

Режисьорът Стоян Радев Ге. К. особено цени умението на Магда Борисова да се отнася с обич, разбиране и уважение към децата, да не ги подценява, още по-малко да ги смята за инфантилни, което, знаем, е често срещан недостатък в текстовете за деца от всички жанрове.

Както подсказва заглавието, в тази пиеса-феерия, смесица от фентъзи и символизъм, действието се развива в страната на сънищата. Всеки сън е една произволна субективност, чрез която човек прекрачва границите на реалността. Героите осъзнават, че се намират в сън и искат да прехвърлят мост между съня и реалността. Тони бърза да се срещне с Големия Вълшебник, защото той може да сбъдва хубавите сънища. А момчето таи няколко прости желания - майка му да се радва на сладък живот - тя все се оплаква че животът й горчи, да имат достатъчно пари и да задържат кучето Ралф. По пътя си Тони среща феи и митични същества, успява да се пребори с кошмарите и страховете си, помага на изпаднали в беда. В края на едно такова пътуване човек научава много за себе си и спътниците си. Така и Тони, когато пристига в двореца на сънищата, се изправя пред трудно решение и трябва да направи своя избор.