СЪН  - Билети

BG Dream200 - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Драматичен театър  „Стоян Бъчваров“


97-ми творчески сезон (2017-2018)


СЪН


от Магда Борисова


Постановка и музикална среда Стоян Радев Ге. К.


Сценография и костюми Даниела Николчова


Фотография Тони Перец


 


Действащи лица и изпълнители


 


Тони - Георги Няголов


Сладкаря - Валери Вълчев


Банкерката – Цветина Петрова


Кучето Ралф – Николай Кенаров


Феята на зъбчето – Биляна Стоева


Феята на блестящите идеи – Теодора Михайлова


Феята на сдобряването – Даниела Викторова


Феята на радостните игри – Веселина Михалкова


Д-р Сън – Николай Божков


Библио – Гергана Арнаудова


Текаря – Милена Кънева


Големият вълшебник – Константин Соколов


Майката – Юлияна Чернева


 


Премиера - 26, 27 септември 2017


 


Сън“ – феерична смесица от фентъзи и символизъм


Младата авторка на драматургични текстове Магда Борисова, която вече издаде първата си книга „Пиеси за деца“, спечели преди време конкурса за детска пиеса на Варненския драматичен театър със „Сън“, а след това бе отличена и с други награди. В „Сън” авторката засяга важни житейски теми на достъпен за младата аудитория език. Опирайки се на действителността, тя изгражда любопитни нови художествени светове, в които реалното и имагинерното равностойно съжителстват. Защото: „Направени сме ний от сънища / и сън отвред обгръща / тоз малък наш живот", сигурен е Шекспир. И магьосникът на всички приказки Андерсен е убеден, че: „Целият свят е пълен с чудеса, но ние сме дотолкова свикнали с тях, че ги приемаме за нещо обичайно... Животът, сам по себе си, е най-прекрасната приказка“. А Екзюпери, бащата на Малкия принц, допълва: "Всички възрастни хора най-напред са били деца. Но малцина от тях си спомнят това.“


Режисьорът Стоян Радев Ге. К. особено цени умението на Магда Борисова да се отнася с обич, разбиране и уважение към децата, да не ги подценява, още по-малко да ги смята за инфантилни, което, знаем, е често срещан недостатък в текстовете за деца от всички жанрове.


Както подсказва заглавието, в тази пиеса-феерия, смесица от фентъзи и символизъм, действието се развива в страната на сънищата. Всеки сън е една произволна субективност, чрез която човек прекрачва границите на реалността. Героите осъзнават, че се намират в сън и искат да прехвърлят мост между съня и реалността. Тони бърза да се срещне с Големия Вълшебник, защото той може да сбъдва хубавите сънища. А момчето таи няколко прости желания - майка му да се радва на сладък живот - тя все се оплаква че животът й горчи, да имат достатъчно пари и да задържат кучето Ралф. По пътя си Тони среща феи и митични същества, успява да се пребори с кошмарите и страховете си, помага на изпаднали в беда. В края на едно такова пътуване човек научава много за себе си и спътниците си. Така и Тони, когато пристига в двореца на сънищата, се изправя пред трудно решение и трябва да направи своя избор.