Софийски фестивал на науката 2017 - Билети

Зала Мтел Арена

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

 Колко наука има в... бутилка уиски?

11 май 2017, от 20:30 часа в София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов“, зала Мтел Арена

Тази година Софийският фестивал на науката предлага една незабравима среща и дегустация на шотландско уиски, произвеждано във вече затворили дестилерии!

Шотландската компания "The Lost Distillery" обединява сили с историци, технолози и учени от Глазгоуския университет в изследване на архивите, изкуството и науката на миксиране. Заедно те връщат към живот легендарни шотландски дестилерии за уиски от XIX век.

Юън Хендерсън e глобален посланик на "The Lost Distillery" и презентатор в редица научни фестивали (UK Science Festival, Edinburgh International Science Festival, Glasgow Science Festival и Dundee Science Festival). Той ще ни запознае с науката за допир, вкус, аромат и баланс на уискито, и ще ни убеди как наред със съставките, почвата, геологията, химията и дори музиката, повлияват на вкуса му.

Вдигаме завесите за вълнуващ разказ за изкуството на една от запазените и неизменни марки на Шотландия – скоча!

Това събитие от Софийския фестивал на науката се организира в партньорство с Максиум България и ще се проведе на английски език, с превод на български. Публиката трябва да е на възраст над 18 години, предвидена е дегустация на уиски.


 

 Гравитационните вълни – посланици на Вселената

12 май 2017, от 19:00 часа в София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов“, зала Мтел Арена

Огромният напредък, постигнат от науката през последния век, се дължи до голяма степен на изучаването на електромагнитните лъчения. Днес гравитационните вълни – тези изкривявания в пространство-времето, са новите посланици, които ни дават различен поглед към изучаването на Космоса и могат да доведат до истинска революция в разбирането ни за Вселената.

Съществуването на гравитационните вълни е предречено от Айнщайн още през 1916 година в неговата Теория на относителността, но близо един век науката не успява да го докаже. До 2015 година, когато голямата новина дойде от учените от Лазерната интерферометрична обсерватория зa гpaвитaциoнни вълни (LІGО) в САЩ. За откритието, което изуми света, ще разкаже от първо лице проф. Алисия Синтес, главен изследовател и съпредседател на работна група в LIGO, която е работила по откриването на гравитационните вълни. Тя е преподавател по теоретична физика в Университета на Балеарските острови.

Като специален гост на Софийски фестивал на науката 2017, проф. Синтес ще разкаже за забележителния феномен на гравитационните вълни, значението им за бъдещето и обновената обсерватория LIGO, която в края на 2016 г. стартира нова наблюдателна кампания за откриване на гравитационни вълни.

Събитието се осъществява в партньорство с Институт Сервантес – София и ще се проведе на английски език, с превод на български.


Big Data – има ли размерът значение?

12 май 2017, от 20:30 часа в София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов“, зала Мтел Арена

Big Data знае къде сте били и кои са приятелите ви. Знае също какво харесвате и какво може да ви ядоса. Може да предвиди какво ще си купите, къде бихте станали жертва на престъпление и кога може да получите инфаркт. Big Data знае за вас повече от вас самите, или поне така твърди…

Неизчерпаемата енергия на Тимандра Харкнес ще ни пренесе в света на "големите данни", изкуствения интелект, роботите и мобилността. Тимандра е математик, писател, презентатор и стендъп комедиант. Тя е хоноруван преподавател по Big Data, достъп до информация и публична ангажираност в Университета в Уинчестър, Англия, както и радиоводещ по БиБиСи Радио 4, където представя теми, свързани с Big Data и социална психология. През 2016 г. издава книга, посветена на "големите данни".

Тимандра не е нито технофил, нито технофоб. Според нея, технологиите няма да разрешат социалните и политически проблеми на света, нито пък ще разрушат всичко красиво, създадено до момента. Вместо това, Тимандра вярва, че технологиите могат да ни послужат да подобрим света, само ако имаме нужната смелост и увереност в себе си и един в друг. Подгответе се за много Big Data, провокации и смях!

Събитието ще се проведе на английски език, с превод на български.

 

 

 

 Бели хакери за черни дни

13 май 2017, от 13:30 часа в София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов“, зала Мтел Арена

Хакерски атаки на живо и поглед към някои от големите кибер инциденти и скандали в последно време! Как стана възможно хакването на щаба на Демократическата партия в САЩ? Как изтекоха данните за офшорките от скандала "Панама пейпърс"? Могат ли хакери от Бангладеш да влязат в дома ви в София и да ви спрат бойлера... или какви са проблемите със сигурността на т.нар. "Интернет на нещата" (Internet of things)? Всичко това ще ни представят белите хакери от сдружение "Сейфър - дигитално читалище за онлайн сигурност".

 


 

Религия и наука – очертаване на конфликтна зона

13 май 2017, от 19:00 часа в София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов“, зала Мтел Арена

Връзката религия-наука често се описва като бойно поле. Популярността на "новите атеисти" (Ричард Докинс например) от една страна и религиозно мотивираните проповедници на антинаучната теза, от друга, поощряват съществуващото напрежение. Но какво всъщност се крие зад тежките словесни "престрелки"?

Малкълм Лав разглежда взаимните обвинения на участниците в дебата наука-религия, като се опитва да отсее сигнала от съпровождащия шум. Нещо повече, той стъпва на личния си опит на пастор в англиканската църква, продуцент в Би Би Си и университетски преподавател по комуникация на науката.

Преди да стане журналист Малкълм Лав е бил пастор в южен Лондон в продължение на 10 години. След това работи като военен кореспондент в Никарагуа и Ел Салвадор, а през 1988 г. започва работа в Би Би Си, където е продуцент и водещ. По-късно става обучител по комуникационни умения на свободна практика, като успоредно с това започва да работи в областта на комуникацията на науката. Малкълм води майсторски класове по комуникация за учените, които участват в международния конкурс "Лаборатория за слава FameLab". 

Събитието ще се проведе на английски език, с превод на български.

 

 


 

 Приказка за химичните елементи

14 май 2017, от 14:30 часа в София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов“, зала Мтел Арена

Периодичната система на химичните елементи е един от най-разпознаваемите научни символи. Виждаме я не само по стените на класните стаи и университетските аудитории, но вече и в магазините за сувенири – върху постери, чаши и дори завеси за баня! Привеждането й във вида, в който ни е позната днес, обаче, е отнело десетилетия усърдна работа на редица химици и физици. Всяка кутийка от таблицата крие не просто химичен елемент, но и много неразказани истории. Химикът д-р Божидар Стефанов (д-р Бо) ще ни разкрие как някои от тях са станали причина за сблъсък и упадък на цивилизации, как химията е оставила своята следа в развитието на изкуствата и как елементи, първоначално по-ценни от златото, днес заемат скромно място в кухненския ни шкаф.