BG Vili9200 - Билети ©

Среща с деди Йожи

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

СРЕЩА С ДЕДИ ЙОЖИ


Виртуозният тромбонист Вили Стоянов ви кани на среща с музиката на именития си дядо, композиторът Йосиф Цанков.
За това пътешествие в миналото, като музикален директор и аранжор на програмата, до него застава тромпетистът, и чест негов съмишленик, Михаил Йосифов.
На 9 юли, от сцената на лятно кино НДК (кино Кабана) ще звучи част от музикалното богатство, което големият Йожи е оставил за поколенията. Едни от най-красивите и добре познати, от недалечното минало, мелодии, претворени в съвременни аранжименти.
За премиерното представяне на програмата "Среща с деди Йожи", на сцената до Михаил Йосифов (тромпет) и Велислав Стоянов (тромбон), застават още Димитър Льолев (саксофон), Милен Кукошаров (кийборд), Даниеле Феббо (контрабас) и Борислав Петров (ударни).


Йосиф Цанков и наследството му са национално богатство. В творческия си път Йожи, както го наричат близките му, оставя за поколенията над 500 музикални произведения – автор е на първите български оперети, валсове, фокстроти и румби и заслужено си спечелва титлата „Патриарх на българската музика”. Йосиф Цанков е един от основателите на националното радио в България, по негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Главен композитор на театър „Одеон” и дългогодишен главен редактор на „Блакантон”, Йосиф Цанков ни подарява песни като „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Птици мои“, „Облаци“, „Море на младостта“, „Песен за София“, "Повей ветре", "Вместо сбогом", "Твоята китара", "Керванът", "Страсно обичам жените" и много други.
Песните на Йосиф Цанков са изпълнявани и включвани в албуми от известни чужди изпълнители като Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко. През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, са поздравявани, всяка сутрин с „Керванът” на Джоузеф Цанкоу, който звучал по Радио Лондон, сега BBC.
Носител е на 6 (от 8) награди в първия конкурс за естрадна песен през 1964. На негово име е учредена награда на Съюза на българските композитори, която се връчва на фестивала “Златният Орфей”. Във връзка с 90-годишнината от рождението му Цанков е удостоен посмъртно с орден „Стара Планина" I степен.

Велислав Стоянов е тромбонист, един от най-активно свирещите и записващи музиканти на родната сцена. Преподавател по цугтромбон в НМА „Панчо Владигеров”, диригент на духовия оркестър и ръководител на джаз бенда в НМУ „Любомир Пипков”.
Михаил Йосифов е тромпетист и композитор. Преподавател по тромпет и диригент на биг бенда в НМА „Панчо Владигеров”.
Двамата са основатели на Българската Брас Асоциация, която стои зад проектите Биг Бенг Брас Асоциация, Брас Асоциация Комбо, Михаил Йосифов Секстет, BrazzViliDJ, RomaNENO Project, Old School Trombone и други.


И двамата са носители на приз „Златно перо” за принос към българската култура.