СРЕЩА С ДЕДИ ЙОЖИ  - Билети

BG Dedinew - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Концерт – промоция на албум „Онзи вятър от първата среща” – Музиката на Йосиф Цанков

 

Странните времена, в които живеем отложиха премиерното представяне на програмата „Среща с деди Йожи”, което неуморният тромбонист Вили Стоянов готвеше за пролетта. Но това даде възможност на музикалният директор на програмата, Мишо Йосифов, верен сподвижник и опора на Вили да разгърне още повече творческата си мисъл и възползвайки се пълноценно от това отлагане, двамата решиха да запишат албум с музиката на Йосиф Цанков. Албумът ще носи името на една от най-красивите пиеси на големият композитор „Онзи вятър от първата среща” и ще е в изпълнение на биг бенд.

Благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата, на 15 октомври ще можете да се сдобиете с албума, съдържащ едни най-красивите мелодии написани от Йосиф Цанков и пресъздадени в разкошни биг бендови аранжименти от Михаил Йосифов. В своята биография музикантие от Брас Асоциация са „посягали“ към творчеството на Йосиф Цанков – Йожи винаги много успешно. Съкровищницата, която е оставил големият композитор е достъпна и непреходна в посланията си. Моралният и музикален ангажимент на Вили Стоянов, като негов наследник, става още по-голям, а отговорността от постигнатото още по-сериозна.

Надеждите на Вили са, че музиката на неговия деди Йожи ще заживее нов живот, изпълнена от най-добрите брас музиканти в България, и ще се превърне в неразделна част от интонационната среда на съвремието ни.


Йосиф Цанков и наследството му са национално богатство. В творческия си път Йожи, както го наричат близките му, оставя за поколенията над 500 музикални произведения – автор е на първите български оперети, валсове, фокстроти и румби и заслужено си спечелва титлата „Патриарх на българската музика”. Йосиф Цанков е един от основателите на националното радио в България, по негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Главен композитор на театър „Одеон” и дългогодишен главен редактор на „Блакантон”, Йосиф Цанков ни подарява песни като „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Птици мои“, „Облаци“, „Море на младостта“, „Песен за София“, "Повей ветре", "Вместо сбогом", "Твоята китара", "Керванът", "Страсно обичам жените" и много други. Песните на Йосиф Цанков са изпълнявани и включвани в албуми от известни чужди изпълнители като Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко. През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, са поздравявани, всяка сутрин с „Керванът” на Джоузеф Цанкоу, който звучал по Радио Лондон, сега BBC. Носител е на 6 (от 8) награди в първия конкурс за естрадна песен през 1964. На негово име е учредена награда на Съюза на българските композитори, която се връчва на фестивала “Златният Орфей”. Във връзка с 90-годишнината от рождението му Цанков е удостоен посмъртно с орден „Стара Планина" I степен. Велислав Стоянов е тромбонист, един от най-активно свирещите и записващи музиканти на родната сцена. Преподавател по цугтромбон в НМА „Панчо Владигеров”, диригент на духовия оркестър и ръководител на джаз бенда в НМУ „Любомир Пипков”. Михаил Йосифов е тромпетист и композитор. Преподавател по тромпет и диригент на биг бенда в НМА „Панчо Владигеров”. Двамата са основатели на Българската Брас Асоциация, която стои зад проектите Биг Бенг Брас Асоциация, Брас Асоциация Комбо, Михаил Йосифов Секстет, BrazzViliDJ, RomaNENO Project, Old School Trombone и други.

И двамата са носители на приз „Златно перо” за принос към българската култура.