СРЕЩА В ПРИКАЗКА (ТА)  - Билети

СРЕЩА В ПРИКАЗКА (ТА) - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

СРЕЩА В ПРИКАЗКА (ТА) РАЗКАЗАНА ОТ МИЛЕН КУКОШАРОВ

Концерт по случай 110 годишнината от рождението на композитора Йосиф Цанков, в изпълнение на камерен оркестър Софийски солисти, с диригент Пламен Джуров, джаз трио и солист Велислав Стоянов

19 декември | 19:00 | Първо студио на БНР

През настоящата година се навършиха 110 години от рождението на именитият композитор Йосиф Цанков. Както знаете Йосиф Цанков или Йожи, както го наричат близките му, е епоха в българската музика, но това място не е заслужено случайно, тъй като композиторът е формирал или участвал във формирането на вкусовете на съвременниците си дълги години. Във времето на активния му творчески живот – 1929 -1971 той е написал над 500 творби, които са били изпълнявани, записвани и най-важното – обичани и слушани от широката публика. В тази съкровищница има шест оперети, множество танга, шлагери в различни ритми и стилове, поп песни, музика към филми и др.

Като един от основателите на националното радио в България, по негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Главен композитор на театър „Одеон” и дългогодишен главен редактор на „Балкантон”, Йосиф Цанков ни подарява песни, които са изпълнявани и включвани в албуми от известни чужди изпълнители като Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко. През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, са поздравявани, всяка сутрин с „Керванът” на Джоузеф Цанкоу, който звучал по Радио Лондон, сега BBC. Мястото, което съвсем логично избрахме за настоящия концерт е Първо студио на БНР. Като един от основателите на Българско национално радио (тогава радио „София“) Йосиф Цанков освен композитор на голяма част от музиката изпълнявана и записвана от Естрадния оркестър към радиото, е и идеолог на музикалните и детските предавания в медията. Най-правилно е честването на неговата годишнина да се проведе в залата пропита със спомените за Йожи и неговата музика. Най-голямото предизвикателство в програмата стоеше пред Милен Кукошаров, на който беше поверена отговорността да претвори музиката на Йосиф Цанков, да улови нейната магия и с необходимото уважение към създаденото от композитора да я пренесе в съвремието ни, без тя да загуби от красотата си.

И така двамата творци се срещнаха в приказката…

А в представянето на тази приказка ще се включат Камерен оркестър „Софийски солисти“, с диригент Пламен Джуров, джаз трио в състав Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – ударни, както и солист – Велислав Стоянов – тромбон.

Честването на годишнината се реализира с подкрепата на Министерството на културата и е част от Националният културен календар. Медийни партньори на събитието са Българско национално радио и Българска национална телевизия.

Билети можете да намерите в мрежата на EVENTIM.