SYN(es)THESIS  - Билети

10.04 300х300_1 - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

SYN(es)THESIS

През 2021 г. Софийска филхармония ще представи на своята аудитория една нова инициатива, обединяваща музикално и визуално изкуство в оригинална и вдъхновена концепция. Публиката ще има възможността да проследи творческите пътешествия на група талантливи млади художници, като едновременно се потопи в музиката на няколко поколения творци. Поводът са две покани: за рисуване на картина върху произведение от български композитор и за писане на музикална композиция, вдъхновена от живописна творба. Резултатите ще бъдат поднесени на три специални събития, с участието на изтъкнати наши изпълнители и обединени под знака на стартиращия през м. април Проект SYN(es)THESIS!

Първият концерт от програмата на проекта ще се състои на 10 април в Камерна зала „България” от 19:00 ч. и ще въведе слушателите в същината на идейното пространство на SYN(es)THESIS. Музикалната програма включва знакови камерни и солови творби на утвърдени български композитори: П. Владигеров, Л. Пипков, Д. Ненов, М. Големинов, Х. Несторов, П. Христосков, В. Заимов, Кр. Тасков, Ат. Атанасов. Незаменим акцент по време на изпълненията ще бъде прожекцията на картините на 23 студенти по живопис от Националната художествена академия. Майсторски изработените картини, специално създадени за проекта и вдъхновени от произведенията в концерта, ще останат изложени в галерийното пространство на комплекс „България” до 30 април. Творческият експеримент за вечерта ще завърши и с творба на младия композитор Светлин Христов, написана върху известна картина. Музиката на концерта ще бъде поднесена от елитен изпълнителски състав: Стоимен Пеев (цигулка), Росен Идеалов (кларинет), Александър Илчев-младши (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Христо Иванов (виолончело), Андрей Ангелов (пиано) и Александър Лиалиос (пиано), който е и ръководител на проекта.

Картините, които ще бъдат показани на концерта, са интересни и с ролята, която ще придобият за предстоящото развитието на SYN(es)THESIS: самите те ще станат основа за нови музикални произведения в неговия следващия етап, който вече протича под формата на Международен конкурс по композиция. Конкурсът ще бъде представен на втори концерт-изложба през м. юли, като по естествен начин ще развие идеята за „диалог” между изкуствата. Тази идея, заедно с нови компоненти, ще бъде застъпена и в трето събитие за годината, планирано за м. ноември.

С подкрепата на Столична община.