ТЕМЕНУЖКАТА ОТ МОНМАРТЪР  - Билети

Temenuzkata3 - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

МУЗИКАЛНО – ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР


“КОНСТАНТИН КИСИМОВ”



                  ВЕЛИКО ТЪРНОВО



 


ПРЕДСТАВЯ


ЗА ПРЪВ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ ПО ОРИГИНАЛНАТА ВЕРСИЯ


„Теменужката от Монмартър“ 


оперета от Имре Калман


 


Режисьор - постановчик                       Бойко Богданов           


Диригент-постановчик                        Игор Богданов


Диригент                                            Васил Вълчев               


Сценография и костюми                     Лидия Къркеланова


Хореография                                       Катя Богданова           


Хормайстор                                        Яница Брънзелова


Концертмайстор                                  Милена Байнова        


 


С участието на: солисти, актьори, оркестър, хор и балет на МДТ „К. Кисимов“


 


Авторски права: Josef Weinberger Wien, Ges.m.b.H, from the catalogue Octava


„Теменужката от Монмартър”


е призната  от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата – австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл.


За основа на либретото на „La violette de Montmartre”, написано от Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, е послужила  една малка книжка - „Сцени от  живота на бохемата”. Това е своеобразен бестселър за времето си, написан от  Анри Мюрже.


Историята е мила, простичка  и,  в известен смисъл, романтично-мечтателна: разказ за мечтите и живота на три момчета – музикант, художник и поет.  Те са от оня вид „хвърчащи” хора, на които у нас често им притурят определението, че вместо да трупат материални блага /пари и власт/, бохемстват. Заедно с тяхната история е представена и историята на едно момиче - улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартър, името й е Виолета. Едно най-обикновено бедно момиче, което от улична цветарка по пътя на случайността се превръща в истинска оперетна звезда в театър „Водевил”. Нинон е друга жена, също част от тази компания. Тя олицетворява жената – кокетка - привлекателна, сексапилна и амбициозна, леконравна собретка, която жертва любовта си в името на кариерата и далеч преди чудото да връхлети нашата теменужка Виолета, постига своя мечтан успех...слава, лукс, пари...И когато го постига, признава на своя любим, че има всичко „освен...любов”.


В центъра на любовния триъгълник по стар класически обичай е художникът Раул Дьолакроа, раздвоен в избора си между тези две жени – преуспяващата леконравна авантюристка Нинон и влюбеното скромно дете на улицата, което пее като чучулига, трудолюбивото и стеснително момиче Виолета.


В края на нашия спектакъл, както често се случва в оперетата, тук всички са щастливи. Омъжената за богат генерал-министър на изящните изкуства Нинон намира своя истински път в живота, отказвайки се от сценична кариера, за да живее в лукс и да отглеждат заедно с генерала коне... А Виолета, изгряла като новата парижка звезда в деня на премиерата на оперетата - произведение на нашите трима главни герои, получава, освен възторжените аплаузи на публиката, любовта на художника Раул и сензационната новина, че е.../това няма да ви издадем, ще го научите на финала на представлението/.


Спектакълът е със субтитри на английски език

Галерия за събитието