BG Toska300new - Билети

Тоска - Опера

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

XXII Коледен Музикален Фестивал

„ТОСКА“ – гостува Таня Иванова

Опера от Джакомо Пучини Либрето Джузепе Джакоза и Луиджи Илика По драмата на Викториен Сарду Диригент Владимир Кираджиев Режисьор Кузман Попов В ролите: ФЛОРИЯ ТОСКА – Таня Иванова КАВАРАДОСИ – Валерий Георгиев (дебют) БАРОН СКАРПИЯ – Венцеслав Анастасов АНДЖЕЛОТИ - Евгений Станимиров КЛИСАР - Гео Чобанов СПОЛЕТА - Христо Ганевски ШАРОНЕ - Людмил Петров ТЪМНИЧАР - Петър Петров ОВЧАРЧЕ - Благовеста Статева РОБЕРТИ – Георги Корбаков СЕРЖАНТ - Милен Митев

Хор и оркестър на Държавна опера Варна

Като основа на либрето за операта "Тоска", Джакомо Пучини избира едноименната пиеса от В. Сарду. Тази велика история за любов и предателство, облечена от италианския композитор в оперния жанр, не е престанала да вълнува сърцата на хората по целия свят повече от век.

Суетна, изкусителна, наивна, романтична, но и решителна, оперната примадона Тоска не се поколебава да забие нож в гърдите на коварния полицейския шеф Скарпия, както и да последва в смъртта любимия Каварадоси. Музикалната критика определя шедьовъра на Пучини като „уникален портрет на актрисата”, с лирична кулминация “Молитвата” на Тоска, в която тя изповядва вярата си в силата на изкуството и любовта.