Трите прасенца - Билети

BG Tritepras200 - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Трите прасенца

Творчески състав

Режисьор – Христо Ботев Станчев

Пом. Режисьор – Теменужка Драганова

Сценограф - Христо Ботев Станчев

Музика – Развигор Попов

Хореограф - Елизабет Якимова

 

Разпределение

 A състав

Ивет Радулова                  - ПИФ

Виттория Николова         - ПАФ

Донка Аврамова                             - ПУФ

Боян Младенов                - ВЪЛК

Б състав

Жана Рашева                     - ПИФ

Костадинка Аратлъкова - ПАФ

Саня Борисова                  - ПУФ

Христо Ботев                     - ВЪЛК

 

Историята е английска народна приказка, но се е появила като басня. Тя използва литературното правило за три, изразено в случая като „контрастираща тройка“, тъй като тухлената къща на третото прасенце се оказва единствената, която е адекватна, за да устои на вълка.

Има много вариации на приказката като:

-        Прасенцата са заменени от Брер Зайо.

-        За разлика от версиите, които оставят прасетата без име, преразказването на Андрю Ланг изследва характера на всяко прасе и подробно и  им дава имена - Брауни, Уайти и Блек. Антагонистът на тази версия е лисица, а не вълк. Къщите на прасената са направени от кал, зеле и тухла.

-        Продукцията на Уолт Дисни, представя главните герои като Fifer Pig, Fiddler Pig и Practical Pig. Там историята е някак омекотена и първото и второто малко прасенце не се изяждат от вълкът и той не се сварява до смърт, а просто изгаря и бяга.

-        Версия на MGM с име „Blitz Wolf“ от войната 1942 г. с вълкът като нацист.

-        Анимационният филм от Братя Уорнър от 1952 г., наречен „Обратът на Вълкът“ разказва историята от гледна точка на вълка и прави прасетата да са злодеи.

-        Друга версия на Warner Brothers е „Трите малки бопа“ (1957), която изобразява трите малки прасета като джаз музиканти, които отказват да оставят вълка да се присъедини към тяхната група.

-        През 1953 г. Текс Ейвъри прави анимационен филм "Трите малки кученца". В него вълкът е ловец на кучета, който се опитва да хване Дропи и братята му Снупи и Лупи.

-        Пародията през 1989 г. „Истинската история на трите малки прасенца“ е представена, като разказ от първо лице на вълка, който представя целия инцидент като недоразумение. Той бил отишъл при прасетата, за да вземе назаем малко захар, но без да иска разрушил къщичките на първите две прасенца когато кихнал, а после ги изял (тъй като те така или иначе са умрели в срутените си къщи), за да не се изгуби храната. И бил хванат да атакува къщата на третото прасе след като прасето непрекъснато го обиждало.

-        Песента на Green Jelly - Three Little Pigs от 1992 г., поставя историята в Лос Анджелис. Вълкът кара мотоциклет „Харли Дейвидсън“, първото малко прасе е амбициозен китарист, второто е тютюнопушач на канабис (евангелист в гмуркане на боклуци), а третото притежава магистърска степен по архитектура от Харвардския университет.

-        Детската книжка от 1993 г. „Трите малки вълка и голямото лошо прасе“ обръща актьорския състав и прави няколко промени в сюжета. Вълците изграждат тухлена къща, после бетонна къща, после стоманена къща и накрая къща с цветя. Прасето е в състояние да разруши къщите, унищожавайки ги, но в крайна сметка се отказва, когато усеща аромата на цветната къща и се сприятели с вълците.

-        През 2003 г. фламандската компания Studio 100 създава мюзикъл, наречен „Three Little Pigs“ (Холандски: De 3 Biggetjes), който са три дъщери, въвеждайки ни в напълно нова история. Той специално е написан за групата K3.  Героините са Pirky, Parky и Porky (холандски: Knirri, Knarri и Knorri).

-        В руски варианти прасенцата се казват Нив, Наф и Нув, а в български можем да ти срещнем, като Свичо, Празчо и Грухчо, както и Пив, Пав и Пуф.