Устад Иршад Кхан  - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Фондация "Девъм" и Софийска филхармония представят за първи път в България УСТАД ИРШАД КХАН!


 Музикантът


Иршад Кхан е световноизвестен ситарист със завидно богата дискография, а изпълненията му са впечатляващи. Той свири с изумително майсторство и необикновена издържливост. Неговите концерти са изпълнени с огромна енергия, неговото таан-припяване (пеене в много бързи музикални пасажи) буквално флиртува със скоростта на светлината, а после виртуозно се гмурва внезапно в  нежна мелодичност.


Иршад Кхан владее съвършено сложните „гаяки-анг“ и „тантра-анг“ техники и това го прави един от най-феноменалните изпълнители в света днес.


Без значение дали изпълнява познати композиции от традиционната рага или изследва културните и музикални форми извън индийската класическа традиция стремежът на Иршад Кхан е да свири така, че да стимулира въображението. Неговите разнообразни музикални интереси го отвеждат във вълнуващи нови посоки. Той постоянно търси нови начини за пълноценно общуване с публиката си. Забележителната му разностранност му позволява да преминава през културните бариери и да превръща своето изпълнение в омагьосващо и незабравимо преживяване за зрителите навсякъде по света.


Иршад Кхан е международно признат като изключителен изпълнител на ситар и особено изявен сред своето поколение изпълнител на сурбахар (бас ситар). Свиренето му и на двата инструмента е отличително и се разпознава по отличната му техника и изпълнителско умение. Стилът му е завладяващ както за начинаещи така и за професионалисти и мнозина се опитват да го следват. Умелото владеене на тънкостите на музикалната форма рага му позволява да изяви същността ѝ като я интерпретира в чистата ѝ чувствена и експресивна форма.


Иршад Кхан е сред водещите представители на изумителното музикално наследство на Индия, вдъхновител на младото поколение възпитаници на изявената школа по ситар Имдадкхани Етава гхарана. Проявява се като дете-чудо и още на 7-годишна възраст прави първата си публична музикална изява. Международният му дебют е на 13 години в зала „Кралица Елизабет“ в Лондон. Става най-младият солист на Променадните концерти – престижния международен фестивал провеждащ се в Лондон, с участието си в Нощта на индийските изпълнители когато е на 18. Оттогава досега той е имал участия и концерти в над 40 държави в Северна Америка, Европа и Азия.


Освен активната солова дейност Иршад Кхан също така преподава, организира семинари и практически занимания, изнася лекции и майсторски класове в различни образователни институции.


 


Легендарно наследство


Иршад Кхан е син и последовател на устад Имрат Кхан и племеник на устад Вилаят Кхан. Баща му започва да го обучава на ситар и пеене от най-ранна възраст. Семейството му е свързано с една от утвърдените музикални школи в Индия – Имдадкхани Етава гхарана, и е дало едни от най-добрите изпълнители на ситар и сурбахар в света. В течение на повече от 400 години предците на Иршад Кхан са сред най-добрите музиканти и водещи ситаристи в Индия и са в основата на въвеждането на „гаяки-анг“, т. нар. вокален стил на ситара. Семейството му има първостепенна роля за усъвършенстването на ситара като инструмент, както и в създаването на инструмента сурбахар (бас-ситар), който на практика е изобретен от пра-пра-дядото на Иршад Кхан – устад Сахебдад Кхан. Техните инструментални техники и композиции са познати като иконични в своята област и са практикувани и следвани от индийските класически музиканти по целия свят. Иршад развива и надгражда създадените от предците му трудни комплексни техники на свирене на ситар и сурбахар.


 


Отзиви в медиите


„Блестящо изпълнение“ (Boston Globe, САЩ)


„Моцарт на индийската музика“ (Isthmus, Милуоки, САЩ)


 „Неговите медитативни импровизации се разгръщат с невероятна плавност и развиват мелодични мотиви с онази премерена обраност, присъща само на мелодиката на друпадския стил музика“  (Critic’s Choice, Chicago reader, САЩ)


 „Използвайки своя неподражаем стил и техника, струните на неговия ситар създават изпълнена с радост музика допълнително подсилена от великолепните гласови напявания на този изключителен изпълнител, казва меломан, описвайки преживяването на концерта като цяло. Подканвана от Кхан цялата публика пееше, следвайки мелодията с лекота и истински завладяна от изживяването“ (Gulf Times, Катар)


„Да слушаш Кхан е преживяване, което те променя...Кхан улавя и връща обратно към публиката излъчваната от нея енергия...зашеметяващ и изумително виртуозен изпълнител“ (The Record, Kitchener, Канада)


 „Иршад беше изключителен“ (The Guardian, Англия)


 „Харизматична музика, която хипнотизира публиката“ (The Toronto Star, Канада)


 „Музикално пиршество за ценители“ (The Times, Англия)


 „Изумителната бърза техника и разнообразието от прекрасна музика приковаха вниманието и буквално хипнотизираха хората от всякакви възрасти, всички седяха в пълно благоговение“ (Irish Times, Ирландия)


 „Пресъздаващ звуците на птици и водопади инструмент. Бликащи емоци и багри. Творящи поезия акорди“ (The Lance, Windsor, Канада)


 „Великолепната техника на Иршад Кхан го определя като един от най-динамичните ситаристи на нашето време“ (Detroit News, САЩ)


 „Има пулсираща, жива енергия около Иршад Кхан, той озарява със светлината на своя вътрешен пламък и творческа енергия. Великолепен е в своята многостранност“ (Gulf News, Дубай, ОАЕ)


 „Това беше спонтанна, жизнена и чувствена музика. И съвсем не е необходимо да си експерт в индийската музика, за да усетиш посланието. Брилянтният полет на пръстите му и емоциите, които носи музиката му ни изправяха на ръба на седалките“ (South China Morning Post, Китай).


 „Иршад вече има солиден принос в световната музика“ (Bangladesh Observer, Бангладеш)


 „Да го гледаш как свири е като да наблюдаваш човек минаващ през мистично преживяване. Един млад музикант от публиката каза: Това беше толкова опияняващо, че мога да го слушам вечно“ (Star India Journal, Канада)


 „Посланик на традиционната индийска музика“ (New Straits Times, Малайзия)


 „Проправящ нови пътища в музиката“ (Times of India, Мумбай, Индия)


 „Необичаен музикант, най-добрият съвременен изпълнител на ситар и сурбахар, Иршад Кхан сам по себе си е музикално чудо“ (Times of India, Гоа, Индия)


 „Виртуоз на ситара, който искате да слушате отново и отново“ (Times of India, Лакнау, Индия)


 „Талантлив музикант“ (Telegraph, Калкута, Индия)


 „Да слушаш Иршад Кхан е като да отплаваш в море от великолепни звуци. Той омагьосва слушателите си и няма никакво съмнение, че е спечелил своето място в съкровищницата на индийската музика“ (Times of India, Бомбай, Индия)


„Неговата музика е доказателство за естетическото му чувство и развито въображение“ (Times of India, Бомбай, Индия)


 „Иршад е истински талант“ (Amrita Bazar Patrica, Западен Бенгал, Индия)


„Върховна класа“ (Midday, Бомбай, Индия)


„Чувствен темперамент и чувствителни пръсти“ (Times of India, Делхи, Индия)


„Спираща дъха виртуозност, неподражаема бързина, сладка като мед мелодичност“ (Navbharat, Гвалиор, Индия)


 


Дискография


 
Noзаглавиезвукозаписна компаниястрана1Bhimpalasi (Classical)NimbusВеликобритания2Great Heritage Great Tradition (Classical)H M VВеликобритания3Sur Bahar and Sitar (Classical)Favoured NationsВеликобритания4Fire Grace Passion(Classical)New Dawn ProductionСАЩ5Jansamohini - Surbahar-ClassicalIndia Archive MusicСАЩ6Magic Of Twilight (Classical)Naxos WorldГермания/Хонг Конг7Bilawal (Classical)MelodiaРусия8Jhinjoti on Sur Bahar (Classical)StillФранция9Imrat Khan and Sons (Classical)EdelweissИталия10Live in Amsterdam (Classical)M A RecordingsХоландия11Brilliance of Irshad Khan (Classical)EMIИндия12Irshad Khan Sitar and Surbahar (Classical)Rhythm HouseИндия13Imdad Khan to Irshad Khan (Classical)T- SeriesИндия14Compilation “Malkauns” (Classical)HMV-RPGИндия15Transcendence (Classical)HMV-RPG/ SaReGaMaИндия16Rich Heritage/Malhar (Classical)Legendary LegacyИндия17Romancing the Sitar (Light Classical-Folk)UAMКанада18Awakenings (World beat/NewAge)UAMКанада19Basant Bahar (Semi-Classical/Folk)UAMКанада20Infatuation Sitar &Surbahar (Classical)Golden TunesКанада21Desires Talking Hearts(New Age Classic PopEMI/VirginИндия22Vaibhav Sitar Surbahar (Classical)Legendary LegacyИндия