Зареждане...

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

V. концерт от цикъла „Обичате ли Брамс?“

Джеймс Джад, диригент
Станимир Тодоров, виoлончело


Брамс и Дворжак

Брамс се ражда в много бедно семейство. От малък е принуден да свири на пиано в кръчми и зали, за да подпомага семейния бюджет. Започва да композира на 11 години и той, като Дворжак по-късно, унищожава редица от ранните си творби. Когато е 15-годишен, Брамс среща унгарския цигулар Едуард Ремени. Времето, прекарано с Ремени оказва огромно влияние върху него – народната и циганската музика намират постоянно място в творчеството му.

С годините Брамс става заможен човек, но никога не го показва. Той се хранел в евтини ресторанти, обличал се много обикновено и закопчавал палтото си с безопасна игла. В същото време раздавал лакомства на децата по улиците и подпомагал финансово свои приятели и млади музиканти.

 

Антонин е най-голямото от 14-те деца в семейството на Франтишек и Анна Дворжак. Бащата работи като кръчмар и месар, а също и свири на цитра. Антонин започва да учи цигулка, орган и пиано, свири на виола в групата на баща си.

Първите композиторски опити на Дворжак не виждат бял свят. Самокритичният композитор даже изгаря някои от тях. Но неговата музика привлича вниманието на критика Едуард Ханслик и не на последно място – вниманието на Йоханес Брамс, който дава огромен тласък в развитието на младия творец.

Дворжак имал различни хобита и страсти. Той прекарвал часове на гарата в Прага, за да наблюдава влаковете. Знаел цялото разписание наизуст. Живеейки в Ню Йорк, Дворжак получавал огромна заплата за „малко преподаване и малко композиране“ - тогавашните 15000 долара месечно сега се равняват на 500 000 английски паунда. От тогава датира и страстта му към парните кораби и гълъбите.