Валентина Лисица и Найден Тодоров  - Билети

BG Sf1410 - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

14 октомври 2021, четвъртък, 19 ч., зала България

Феновете ѝ я наричат „кралицата на Рахманинов“, но Валентина Лисица е нещо много повече. Тя печели световна слава чрез изявите си в социалните мрежи. Много преди известни музикални институции да открият дигитални канали, тя вече има огромно количество лоялни последователи от целия свят. Лисица е феномен в YouTube - един от първите класически музиканти, станал известен без подкрепата на какъвто и да е звукозаписен лейбъл.

На 14 октомври заедно със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров тя ще представи Варшавски концерт за пиано и оркестър на Адинсел и Концерт за пиано и оркестър No 2 на Рахманинов. Националният оркестър включва в програмата и Гротескната сюита „Бай Ганьо” от Веселин Стоянов.

Родена в Украйна и започва да свири на пиано на тригодишна възраст и изнася първия си самостоятелен концерт след една година. Въпреки ранната ѝ склонност към музиката, детската мечта на Лисица е да стане професионален шахматист. През 1991 г. тя и бъдещият ѝ съпруг Алексей Кузнецов печелят първа награда на престижния международен конкурс за две пиана Dranoff, което им позволява да се преместят в Съединените щати, за да продължат кариерата си като концертни пианисти. Дебютират на Нюйоркския фестивал “Mostly Mozart Festiva” през 1995 г. в Линкълн център под диригентството на Джерард Шварц.

С течение на времето кариерата на Лисица замира. Тя се смята за „поредната руса руска пианистка“ и след смъртта на своя мениджър почти напуска сцената. През 2007 г. качва първия си видеоклип в YouTube, в който свири етюд на Рахманинов, а след като качва в мрежата Етюдите на Шопен, продажбите в Amazon на DVD-то ѝ от 2004 рязко скачат. През 2012 г. Лисица подписва договор с Decca, една от най-старите звукозаписни компании в бранша. Отново през 2012 г. тя дебютира в Роял Алберт Хол и оттогава участва в най-престижните концертни зали в света. На 14 октомври тя ще добави в списъка и зала „България“.

В програмата:

Р. Адинсел – Варшавски концерт за пиано и оркестър

В.Стоянов – Гротескна сюита „Бай Ганю”

С. Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър No 2 в до минор , oп. 18

диригент: Найден Тодоров

солист: Валентина Лисица / Valentina Lisitsa, пиано