BG SSFB - Билети

ВЕРУЮ - Концерт ФФ М.Букурещлиев

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Информация

за фолклорна формация "Михаил Букурещлиев"

към НЧ "Славянска беседа-1880"

създател - ст. н.с. д-р Михаил Букурещлиев

диригент – Петя Букурещлиева - Стефанова


           Фолклорната формация е създадена под името на известния български композитор Стефан Кънев, продължител на делото на Филип Кутев – дейност, изключителна в областта на обработения фолклор. Съставът е основан през 2002г. към Народни читалище "Славянска беседа-1880". В него участват предимно бивши хористки от първия Детско-юношеския ансамбъл “Изворче” при Националния дворец на децата. Основател и диригент на състава е ст.н.с.д-р Михаил Букурещлиев – фолклорист и основател на ДЮФА “Изворче”, пръв изследовател на детския фолклор на България. Читалище "Славянска беседа" дава подслон на състава и осигурява база и всички условия за една вдъхновена творческа дейност. Във връзка с 20 годишнината на формацията, по предложение на Читалището, хористите взимат решение формацията вече да носи името на своя основател и вдъхновител Михаил Букурещлиев.

В репертоара на хора са народни песни от различни региони на страната ни, обработени, както от Стефан Кънев, така и от други композитори - Филип Кутев, Анастас Наумов, Атанас Илиев, Ат. Капитанов, Михаил Букурещлиев, Петя Букурещлиева и др.

Многобройни са концертите и участията на формацията по различни поводи, както свързани с дейността на читалището, така и за популяризирането на родния фолклор, обработен от българските композитори. През 2003г реализира предаване в БНТ с водещ Даниел Спасов, посветено на формацията, а през 2015 също гостува на Националната телевизия по повод годишнината от рождението на нашия патрон Стефан Кънев. Хорът е гостувал и в редица фолклорни предавания на други телевизии.

Формацията е записала и издала 3 компактдиска - първият предимно с обработки на Стефан Кънев, вторият - с автентичен фолклор. Третият компактдиск е със заглавие “Дириди дум“ и е посветен на основателя на формацията ст.н.с., д-р Михаил Букурещлиев. След неговата кончина ръководството на хора поема неговата дъщеря - Петя Букурещлиева – Стефанова.

Всяка година със съдействието на читалището ФФ "Стефан Кънев" предприема турнета в страната и в чужбина. Посетили сме фестивали в Унгария, Чехия, Испания, Гърция, Турция, Сърбия, Албания, Румъния, и др. От всеки фестивал съставът се завръща с дипломи, награди и грамоти на най-високо ниво.

През 2016г. хорът става носител на първа награда за хорово изпълнение от Шести национален фестивал "Фолклорен извор", с Царевец, община Свищов. А през същата година на Първи фестивал на хоровото изкуство - "България - една безсмъртна песен", гр. Панагюрище завоюва голяма награда и специално изработен плакет. Последните участия хора през 2022/23 г отново бяха удостоени с първите места, грамоти и плакети от 4 различни фестивала в страната.

Фолклорна формация "Стефан Кънев" към Читалище "Славянска беседа-1880" при всяка своя изява се стреми да популяризира красотата на българската народна песен и печели награди, искрени приятели и почитатели.