ВИРТУОЗЪТ ШЛОМО МИНЦ  - Билети

BG Shlomo3001112 - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

ШЛОМО МИНЦ И СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ В ПРОГРАМАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2020

 

Уважаема публика, поради големия интерес и въведените ограничения за броя на публиката в залата, събитието ще се състои на две дати:

11 октомври 2020, зала “България”, 19:00 12 октомври 2020, зала “България”, 19:00

Всички притежатели на билети за 26 март 2020 трябва да ги презаверят на касата на Софийската филхармония в зала "България"! Благодарим за разбирането!

Софийска филхармония Солист и диригент: Шломо Минц, цигулка

Програма: В. А. Моцарт: Концерт за цигулка №5 Ф. Менделсон: Симфония №3 “Шотландска”

Израелският цигулар, виолист и диригент заема признато място на световния музикален Oлимп вече над три десетилетия. Роден е в Москва през 1957 г., учи цигулка в Израел при Илона Фехер, а след това специализира при легендарния Исак Щерн. На 16 години свири за първи път в „Карнеги Хол“ със Симфоничния оркестър на Питсбърг, учи и при Дороти Дилей в „Джулиард скул“ в Ню Йорк. На 18 г. добавя към артистичните си изяви дирижирането и оттогава ръководи признати оркестри. Минц е очакван гост в най-добрите концертни зали по света, където свири с едни от най-изявените диригенти на нашето време като Серджо Челибидаке, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Карло Мария Джулини. Забележителен цигулков педагог, Шломо Минц журира най-популярните конкурси за цигулари в Европа и води майсторски класове по целия свят. През 2012 г. той дава старта на уникален проект – първата онлайн музикална академия за млади цигулари.

За да отбележи 60-ия рожден ден на Минц, Дойче Грамофон преиздаде 13 компактдиска с негови изпълнения. Поредицата включва легендарните му записи на цигулкови произведения от Менделсон, Прокофиев, Сибелиус и др. Менделсоновите концерти звучат и в един от последните му записи от 2019 г за DECCA.

Безукорна техника, необичайно изразителен рисуващ звук, чистота и строгост на стила са артистичният подпис на Шломо Минц. Той свири на два изключителни исторически инструмента: цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 г. и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 г.

Шломо Минц е един от малцината цигулари на нашето време, имали щастието да свирят на иконичната цигулка на великия Паганини –„Il Cannone“ – (Ил Каноне – Оръдието), на която имат привилегията да свирят носителите на първа награда от конкурса Паганини. През 1997 г. най-добре охраняваната цигулка на света, изработена от Гуарнери дел Джезу през 1742 г., напуска своите позлатени покои в Генуа и тръгва с полицейски ескорт към Маастрихт за ексклузивен концерт на Холандската телевизия. Документален филм запаметява за поколенията този вълнуващ момент, който окончателно налага Шломо Минц като световна звезда.

Събитието е в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2020, включен в Календара на културните събития на Столичната община и със съорганизатор Министерството на културата. Концертът е финансиран по Столична Програма „Култура“.