BG Kasandra300 - Билети

Възкресението на Касандра

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА КАСАНДРА

Ян Фабър

 

Моноспектакълът Възкресението на Касандра разказва за съживяването на поклонничката, наречена Касандра. Троянската жрица Касандра е митологичен персонаж, чийто образ е особено интересно бъде разгледан във време на кризи и световна катастрофа. Човечеството е изправено пред твърде много проблеми: глобалната пандемия на корона вируса, тоновете пластмаса в океана, унищожаването на Амазонската джунгла, глобалното затопляне и т.н. Касандра е известна с дарбата си да предвижда бъдещето, което гърците наричат „мантея“. Когато отказва да обикне Бог Аполон, той я проклина да вижда надвисналите кошмари на бъдещето, но никой да не вярва на пророчествата ѝ. Според друга версия на мита, Касандра получава дарбата си на пророкуване още като дете от свещени змии в храма на Аполон. Според тази история Касандра заспива в храма, където змиите я докосват с езиците си и прошепват в ушите и всичките кошмари на бъдещето.


В поетичния и вдъхновяващ сценарий на Руджеро Капучо, Касандра, в чийто образ се превъплъщава брилянтната и пленителна италианска актриса Соня Бергамаско, се връща още веднъж към земния живот, за да помогне на човечеството. В 2021-ва година пророчествата на Касандра тревожно алармират: трябва да се грижим по-добре за майката Земя и съкровищата тук. Всичко опира до това: „Природата винаги ще се завръща и ще взима това, което ѝ принадлежи. Ако я нараниш, ще те погуби.“

 

Касандра носи космополитно съзнание и умението да преживява всичко по своя воля и без съпротива. Тя носи мъдростта, че всички неща са изначално равни, че всичко може да бъде разбрано, като отрова, която може да бъде погълната, абсорбирана, интегрирана и преработена в нещо висше. Касандра приема различни форми, мени кожата си, живота и характера си точно като змия – символът на двоичното, на доброто и злото, на живота и смъртта, на трансформацията и прераждането, на израстването и осъзнаването. Касандра се опитва да насочи човечеството, да му помогне да намери пътя на уважението към майката Земя и това, която тя му дава.

 

Идея и режисура: Ян Фабър

Текст: Руджеро Капучо

Авторска музика: Артур Лавандие; флейтисти: Жули Бруне-Жейланд, Алис Шимански

Изпълнител: Стела Хьотлер

Мъжки глас: Густав Кьонигс

Филм “Срам по цялата земя!” (2018) Ян Фабър/Ангелос (Антверпен, Белгия)

Драматургия: Марк Гойрден

Светлинен дизайн: Вут Янсенс

Костюми: Ян Фабър, Касия Мийлчарек

Асистент на режисьора и водещ на репетициите: Лоре Бореманс

Техници: Вут Янсенс, Геерт Ван дер Аувера

Превод италиански-английски: Клеър Дженкинс

Продуценти: Трублайн/Ян Фабър (Антверпен, Белгия) в копродукция с: Национална сцена ТАНДЕМ (Франция), Театрален фестивал в Неапол (Италия), Драматичен театър Болшой „Товстоногов“ (Русия), Шарлероа танц, Хореографски център Валония – Брюксел (Белгия).


Early bird цена (в сила до 01.04.2022 включително) 30 лв.

Нормална цена (в сила от 02.04.2022) 40 лв.

Цена с намаление за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение: 25 лв.