ЗВЕЗДИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ БАЛЕТ  - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

ЗВЕЗДИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ БАЛЕТ - 29 март 2012 г., зала 1 на НДК


 


Концерт - спектакълът "Звездите на българския балет" е вторият от инициативата на Фестивална програма "Приятели на България" за подкрепа на българската култура "...Туй, що не гасне!".


 


На 29 март, 19. 30 ч. в зала 1 на НДК българската публика ще се наслади на таланта на едни от най-известните български балет майстори - солисти в балетните трупи на световни театри, преподаватели в големи балетни школи, носители на най-престижните награди от световни форуми. Ще им партнират и младите балетисти от Националното училище за танцово изкуство.


Българи, танцуващи на престижни сцени: Вяра Начева – солист в Щаатсопер, Берлин, Петя Илиева – солист на Финландския национален балет, Момчил Младенов – солист на „Сюзан Фарел балет”, Сергей Сергиев – хореограф в Indiana Ballet Conservatory, солистите и ансамбъла на Софийска опера и балет ще представят уникална програма, която включва както класически произведения, така и световни образци на модерния балет.


 


Очаквайте класически изпълнения на:


♦  Петя Илиева и Александър Александров - фрагменти от “Силфида" -  балет, чиято хореография на легендарният датски артист Август Бурнонвил от далечната 1836-а, е запазена до днес;


♦  Вяра Начева и Емил Йорданов, Петя Илиева и Трифон Митев - фрагменти от един от най-известните балети на Чайковски, Лебедово езеро;


♦ Марта Петкова и Момчил Младенов, Вяра Начева и Емил Йорданов - фрагменти от не по-малко известните балети на Чайковски - Спящата красавица и Лешникотрошачката;


♦ Диляна Никифорова и Росен Канев - фрагменти от балета „Кармен" по музика на Бизе-Шчедрин;


♦ Александър Александров - фрагменти от „Буржоа” по музика на Жак Брел;


♦ Веса Тонова и Никола Хаджитанев - фрагменти от „Дон Кихот” от Минкус , с участието още на Марта Петкова, Росен Канев и ансамбъла наСофийската опера и балет.


 


От модерните образци ще бъдат представени страстно танго в изпълнение на Сара - Нора Кръстева и Момчил Младенов.Сергей Сергиев ще импровизира върху музикални импресии, а Диляна Никифорова ще представи танц, вдъхновен от музиката на Корсика.


Възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство /www.nutibg.com/ ще изпълнят фрагменти от балетите "Шопениана", музика Шопен и "Дон Кихот", музика Минкус.


 


По покана на Цветан Иванов, управител на програмата, специални гости отново ще бъдат артистите от Дома за ветерани на културата и изкуствата.


Билети за концерт-спектакъла "Звездите на българския балет“ могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim и от касите на НДК.


Подкрепете ни във Фейсбук страница: Приятели на България / Friends of Bulgaria.