Новини

ВОЕНЕН РЕКВИЕМ

  Александрина Пендачанска е солист пред армия от 220 музиканти във "Военен реквием"    

04 май

Повече от 220 музиканти от Софийската филхармония, Симфоничният оркестър на Българското национално радио, НФХ "Светослав Обретенов", Смесеният хор на БНР и Детският радиохор ще представят "Военен реквием" на Бенджамин Бритън. Оперната ни прима Александрина Пендачанска пристигна в София, за да се включи в изпълнението на творбата на Бритън, до която българската публика има възможност да се докосне след повече 30 години отсъствие от културния ни афиш.


 


Военен реквием" е едно от най-известните произведения на английския композитор, което той пише години след края на Втората световна война с цел да покаже безмислието на пораженията и страданията, които тя е причинила. Монументалната творба е изключително преживяване, което разстърсва душата и остава за цял живот.


Изпълнението на “Военен реквием” изисква участие на над 200 музиканти и това е една от причините да отсъства от родния културен афиш, макар да е в задължителния репетоар на световните класически сцени. През 1985 година за първи и последен път реквиемът е изпълняван в България от Варненска филхармония, с участието на хор “Родина” с диригент Васил Арнаудов. Тогава “Военен реквием” е дирижиран от големия български диригент и композитор Иван Маринов. Възможност да чуят творбата са имали почитателите на класическото изкуство в София, Варна и Русе.


 


На 9 май (вторник) зала България става домакин на внушителната музикална продукция. Главният диригент на оркестъра на БНР Росен Гергов ще командва голямото музикантско войнство. Партньори на Александрина Пендачанска в соловите партии ще са младият тенор Магнус Уокър (Англия) и Карстен Мевес (баритон, Германия). Оперната ни прима вече е пяла “Военен реквием” в акомпанимент  на Лондонски фихармоничен оркестър.


 


Почитателите на класическата музика все още имат възможността да купят билети за концерта. Цените са от 10 до 30 лв. и са налични на касата на Зала България и в мрежата на Ивентим.