Новини

Банско джаз фестивал

20 юли

Уважаеми клиенти,

На 20.07.2022 в 17:21 ч. получихме следното съобщение от организатора на Банско джаз фестивал, Асоциация фестивалите в България:

Виртуозният пианист Кърк Лайтси на Банско джаз фестивал


Джордж Кейбъл прекрати своето европейско турне поради здравословни причини. Организаторите на Банско джаз фестивал изразиха своята подкрепа и пожелания за бързо възстановяване.


В програмата за 11 август 2022 на Банско джаз фестивал влиза не по-малко знаменития Кърк Лайтси, който може смело да бъде определен като легенда на пианото в джаз музиката в САЩ. Роден в Детройт през 1937 г., той израства в град, известен със своите джаз пианисти, сред които Хю Лоусън, сър Роланд Хана, Бари Харис, Ханк Джоунс и Томи Фланиган. Лайтси започва да свири на шест и така, и до днес. Неспирно усъвършенства своите импровизаторски умения и става модел за подражание на мнозина съвременни джаз пианисти.


Кърк Лайтси е не само виртуозен пианист, но свири и на кларнет, фагот и флейта. Основно влияние върху Лайтси оказват майсторите на пиано Ханк Джоунс и Томи Фланаган. Лайтси определя себе си като пианист от Детройт със „...съзнанието на Бъд Пауъл, стил на Арт Тейтъм, с усещане за бибоп и индивидуален подход към пианото.“

Лайтси записва с лейбълите Timeless, Criss Cross, Limetree и Evidence, преди да се премести във Франция в средата на 90-те години. Той е един от основателите на The Leaders, група, която включва тромпетиста Лестър Бауи, саксофонисти Артър Блайт и Чико Фрийман, басистът Cecil McBee и барабанистът Famadou Don Moye.