Новини

Екологична инициатива „Пчелен мед за смет“

02 сеп

Инициативата „Пчелен мед за смет“ се завръща на 17.09 в Борисовата градина след грандиозния успех на първото издание


На 17-и септември, събота, ще се проведе второто издание на екологичната инициатива „Пчелен мед за смет“, която през миналата година привлече интереса на хиляди софиянци, стимулирайки ги да съберат минимум 100 грама боклук, срещу който получиха бурканче вкусен и качествен мед. Тази година кампанията отново ще се опита да мотивира гражданите на София да бъдат по-отговорни, активни и обръщащи внимание на природата.

Инициативата „Пчелен мед за смет“ ще се проведе в Борисовата градина в столицата и ще започне точно в 11:00 ч. На специално изграден информационен пункт участниците ще получат цялата нужна информация относно маршрутите, по които ще се движат и къде да предават събрания от тях боклук. За да получат отново бурканче мед те трябва да предадат минимум по 100 грама събрани отпадъци, но целите на кампанията са много по-високи и организаторите очакват да бъде надминат рекордът от миналата година, когато в рамките на няколко часа участниците в инициативата събраха над 100 килограма!

Освен стотиците бурканчета мед за доброволците, които се включат в почистването на Борисовата градина, организаторите са подготвили допълнителни награди! Участниците ги очаква възможността да участват в различни игри и томболи, чрез които биха могли да спечелят безплатни билети за театрални спектакли, а за най-активните и отдадените тези награди са гарантирани! Човекът или отборът, който се отличи с най-значим принос за опазването на Борисовата градина ще бъде награден със специална награда – призът „Златна пчела“!

Участниците трябва да са особено мотивирани, тъй като тази година в кампанията ще се включат много известни лица света на културата, спорта и журналистиката, които дават заявки, че ще се борят активно за тази престижна награда.

Както през 2021 г., така и през настоящата година благородната екологична кампания „Пчелен мед за смет“ е подкрепена от Бритиш Американ Тaбако.

Силните положителни и прекрасни емоции на 17-и септември не приключват с почистването на любимата на софиянци и всички българи Борисова градина! Организаторите са предвидили и множество изненади, включително официалната церемония по връчването на специалните награди „Златната пчела“ на част от заслужилите творци, участвали в представленията на Парк-театър „Борисова градина“ през настоящия сезон. Сезон, който беше изпълнен с безброй магически вечери, смях, емоции, вдъхновяващи спектакли, невероятни изпълнения и много любов!

За втора поредна година инициативата „Пчелен мед за смет“ ще бъде част от 10 годишнината на кампанията Да изчистим България заедно, най- мащабната и устойчива еко-инициатива в България.

Инициативата „Пчелен мед за смет“ доказва, че, ако се обединим и започнем да работим заедно можем да постигнем много. Заедно можем да решим много от проблемите, с които сме се примирили. Отпадъците около нас са подобен проблем и целият екип на „Пчелен мед за смет“ е убеден, че можем да се справим с отпадъците в Борисовата градина, но само с помощта на всички, които обичат този парк!