БЪРНСТЕЙН - ПЪРВА СИМФОНИЯ  - Билети

BG Savremie200 - Билети ©

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Първата симфония на Ленард Бърнстейн "Йеремия" ще звучи в зала България, изпълнена от Софийската филхармония и мецосопранът Виолета Радомирска под диригентската палка на маестро Оливер Ведер.
"Завърших първото си голямо произведение, симфонията „Йеремия”, през 1942 г. и още съм горд с тази пиеса" - казва Бърнстейн през 1970 г. на върха на кариетата си.
Симфонията, написана от големия американски композитор и диригент едва на 24 години, печели веднага след премиерата си наградата на Нюйоркския кръг за музикални критици за най-добро американско произведение през 1944 г. Оттогава до днес тя е сред шедьоврите на съвремието, които се радват на огромен успех по всички краища на света.

В първата част на вечерта ще чуем Концерт за пиано No 3 на патриарха на българската музика Панчо Владигеров със солист Мария-Десислава Стойчева -носителка на 1-ва награда от Международния конкурс "Панчо Владигеров", Шумен - 2019, .

Мария-Десислава Стойчева завършва пиано в класа на проф. Людмил Ангелов в НБУ. Двукратно е избирана за участник и стипендиант в престижния курс по камерна музика “Musica Mundi” в Белгия, където работи с пианистите Юси Сирала (Финландия), Чангксин Гуан (Китай), Ирен Коган (Латвия/Израел), Хагит Хасид-Кербел (Израел). Участник е в концерт-представяне на млади таланти в рамките на 5-то издание на фестивала „Пиано Екстраваганца“ в София. Лауреат е на престижната награда „Млад музикант на годината – 2015“. Тя е първият български участник в конкурса за млади пианисти „Владимир Хоровиц“ в Киев, Украйна, в чието десето издание печели лауреатско звание и награда за най-добро изпълнение на задължително украинско произведение. През декември 2017 е поканена да участва в Коледния концерт „Полша, запознай се с бъдещето на българското изкуство“ в Кралския дворец във Варшава, по повод българското председателство на ЕС. Тя е стипендиант на фондация „Комунитас“ за изключителни умения и член на клуба на „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“. Лауреат е на множество награди от национални и международни конкурси и фестивали.

Роден във Франкфурт, Германия, маестро Оливер Ведер започва музикално си образование като цигулар във Франкфуртската музикална академия. Той е първият западногермански стипендиант в Санкт Петербургската консерватория, където учи при проф. Иля Мусин и проф. Владислав Чернушенко.
От 1994 до 1997 г. е музикален ръководител и главен диригент в Държавния театър "Римски-Корсаков" на Санкт Петербургската консерватория. Работи и като асистент на Валерий Гергиев в Мариинския театър.
В момента е музикален директор и главен диригент на един от най-старите германски оркестри, основан през 1635 г. - Симфоничния оркестър на Туринген. В биографията му са изяви във Франкфурт, Хамбург, Ваймар, Есен, Милано, Лисабон, Швейцария, Мексико, Южна Корея и САЩ.
Оливър Ведер работи като гост-преподавател в Musica-Academies във Франкфурт и в Folkwang-University в Есен.


П.Владигеров – Концерт за пиано и оркестър No 3
Ленард Бърнстейн - Симфония No 1

Диригент: ОЛИВЕР ВЕДЕР
Солисти: МАРИЯ-ДЕСИСЛАВА СТОЙЧЕВА - пиано, носител на 1. награда от Международния конкурс
"Панчо Владигеров", Шумен 2019
ВИОЛЕТА РАДОМИРСКА, мецосопран