icon-crossicon-right-downicon-gifteticketqrcodeproblemGoogle
DIVAS IN CONCERT - Билети ©

DIVAS IN CONCERT

Къде

Bulgaria Hall1 Aksakov str.,1000Sofia,България

Дата на събитието

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

Три невероятни дами, всяка от които истинска Дива в своята област, ще музицират заедно на сцената на зала "България".
Сопраното Александрина Пендачанска, концертмайсторът на Виенската филхармония Албена Данаилова и италианската маестра Сперанца Скапучи - най-добрата компания за изисканата софийска публика.

В програмата:
Рихард Щраус - Симфонична поема „:Макбет“
Ерик Корнголд – Концерт за цигулка и оркестър
Рихард Щраус – Четири последни песни
Рихард Щраус – Симфонична поема „Дон Жуан

Диригент: СПЕРАНЦА СКАПУЧИ
Солисти:
АЛЕКСАНДРИНА ПЕНДЕЧАНСКА, сопран
АЛБЕНА ДАНАИЛОВА, цигулка

АЛЕКСАНДРИНА ПЕНДАЧАНСКА е родена в София в семейство на известни български музиканти. Започва да свири на пиано на 5-годишна възраст и завършва Националното музикално училище с пиано и пеене. Неин вокален педагог е майка й –сопраното Валери Попова.
Пендачанска дебютира на 17-годишна възраст, а на 19 печели конкурса „Антонио Дворжак”, Международния вокален конкурс в Билбао и Певческия конкурс на Южноафриканския университет UNISA в Претория. Тя е на 19, когато дебютира като Лучия ди Ламермур в Билбао. След това тя е Кралицата на нощта (Кейптаун), Офелия (Монте Карло, Виена), Лучия (Торино, Триест), Джилда (Welsh National Opera, Монте Карло), последвани от Травиата (Триест, Хамбург, Франкфурт), Есклармонд (Торино), Паризина (Уексфорд, Лугано Italian Swiss Radio).
През сезоните 1997-2009 г-жа Пендачанска се изявява като Елизабета в Роберто Деверьо (Торино, Неапол), Ермионе (Санта Фе), Дона Анна (Лозана, Хюстън, Лисабон, Прага), Адина (Пезаро), Дона Елвира (Вашингтон), Чужденката (Катания), Вителия (Санта Фе), Сестра Анджелика (Лука), Луиза Милер на Верди и Лукреция Контарини от Двамата Фоскари (Неапол), Семирамида на Росини в парижкия Theatre des Champs-Elysées, Ермионе и Дамата от езерото в Ню Йорк, Мадам Кортезе (Пътуване в Реймс) в Bruxelles La Monnaie, Фиорила (Турчинът в Италия) в München Baerische Staatsoper и Berlin Staatsoper Unter den Linden, Луиза Милер на Верди в Deutsche Oper Berlin, както и Дона Елвира на Моцарт (Дон Жуан) в парижкия Theatre des Champs-Elysées, Opéra National de Lyon, Баден Баден, Вителия (Милосърдието на Тит) в Teatro Real de Madrid, Копенхаген и Opéra National de Lyon, Елетра (Индоменей) в Bruxelles La Monnaie.
От 2003 г-жа Пендачанска си сътрудничи активно с Рене Якобс както на оперната сцена, така и на концертния подиум. На европейски турнета с Фрайбургския бароков оркестър, дирижиран от Рене Якобс, тя пее Вителия (Милосърдието на Тит), Дона Елвира (Дон Жуан), Елетра (Индоменей), Фиордилиджи (Така правят всички), Арминда (Мнимата градинарка), Алчина (Орландо Паладино) в брюкселския Palais des Beaux-Arts, Cologne Philharmonie, парижкия Theatre des Champs-Elysées, Berlin Konzerthaus, Paris Salle Pleyel, Edinburgh International Festival, Teatro Real de Madrid и т.н.
Тези успешни турнета са последвани от международно признати звукозаписи за Harmonia Mundi. Милосърдието на Тит (2006) печели две номинации Grammy за най-добър класически албум и най-добър оперен запис, Дон Жуан (2007) става Избор на редактора на Gramophone, Индоменей (2009) – Диамант на Opera Magazine, Агрипина (2011) – Музикални награди на BBC 2012 – победител в рубриката Награда за опера.
Работила е с диригенти като Рикардо Шайи, Мун-Вун Чунг, Шарл Дютоа, Адам Фишер, Елиаху Инбал, Хесус Лопес-Кобос, Нело Санти, Бруно Бартолети, Карло Рици, Маурицио Бенини, Бруно Кампанела, Айвър Болтън, Даниел Орен, Владимир Спиваков, Рене Якобс, Владимир Юровски.


Безспорен талант и изключителен професионалист, АЛБЕНА ДАНАИЛОВА е поредният млад български музикант, високо оценен зад граница. Българката е първата жена, която става концертмайстор на познатия със своя консерватизъм оркестър на Виенската филхармония (с над 150-годишна "мъжка" традиция). Албена се явява и печели мястото след тежък конкурс през 2008 г., а след двугодишен пробен период през 2010 г. е назначена официално на престижната позиция. Албена Данаилова води световноизвестния оркестър по време на традиционния Новогодишен концерт на 1-ви януари, който се предава пряко от Виена в повече от 90 държави и е очакван от над 50 млн. зрители на пет континента.
Албена Данаилова е родена в София в семейство на професионални музиканти. От 5-годишна свири на цигулка, а на 12 изнася първия си концерт. След НМУ "Любомир Пипков" и НМА "Проф. Панчо Владигеров", завършва Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия. Била е концертмайстор на Лондонската филхармония и на Баварската държавна опера в Мюнхен. Носител на множество престижни международни награди от конкурси и фестивали в Израел, Германия, Австрия, САЩ, България и други. Освен концертмайстор, няколко пъти Албена Данаилова е и солист в концертите на Виенска филхармония.

Италианката СПЕРАНЦА СКАПУЧИ бързо прави впечатление като един от най-многостранните и динамични млади диригенти на международната сцена.
През 2013 г. с голям успех дирижира „Капулети и Монтеки” на Винчецо Белини в операта в Йейл, след успеха й предишната година с „Така правят всички” на Моцарт. Тя дирижира и прекрасно режисираната хореографска версия на „Стабат матер” от Перголези на престижния Glimmerglass Opera Festival близо до Ню Йорк.
Сперанца Скапучи дебютира във Великобритания като открива сезона в Шотландската опера с новата постановка на „Дон Жуан” от Моцарт, режисиран от сър Томас Алън. Тя печели похвали и признание от страна на публиката и критиците.
Ангажиментите на родената в Рим диригентка включват постановките на „Дон Жуан” във Финландската национална опера, „Травиата” на Macerata Opera Festival, „Норма” в Лисабон - Teatro Sao Carlos, испанския й дебют в Ариага, Билбао и др. През тази година тя дирижира във Вашингтонската опера и дебютира в операта Санта Фе с нова постановка на „Дъщерята на полка” от Гаетано Доницети.
Сперанца Скапучи дирижира симфонични концерти с Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, Оркестър Концертгебау Амстердам, Orchestra Regionale della Toscana във Флоренция и др. През ноември 2013 г. нейният първи запис на компактдиск бе пуснат от Warner Classics. Той съдържа арии от Моцарт с латвийското сопрано Марина Ребека и Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул. „…Един от най-добрите моцартови албуми през последните години“, отбелязва Мануел Бруг от списание „Тонарт”.
Сперанца Скапучи завършва Джулиард скул и Музикалната консерватория „Санта Чечилия” в Рим. Има професионален опит като репетитор асистент-диригент във Виенската държавна опера, като специалист в Моцартови опери и в италианския репертоар (белкантото, Верди, веризъм). Работила е в няколко големи американски оперни компании: New York City Opera, Chicago Lyric Opera, Chicago Opera Theater, Santa Fe Opera, Glimmerglass Opera.
През 2007 г. Сперанца Скапучи се присъединява към екипа на Метрополитън опера, където работи с Джеймс Ливайн по заглавието „Лучия ди Ламермур” на Доницети. Някоко години подред след това е канена в Метрополитън опера, като асистент-диригент за няколко постановки, включително „Атила” с диригент Рикардо Мути. Сперанца Скапучи прекарва шест лета (2001-2006) на Фестивала в Глайнбърн, където работи с диригентите Владимир Юровски, Чарл Макерас, Уйлям Кристи, Емануеле Хайм, Филип Джордан и Луи Лангре.
През 2007 г. диригентката започва работа за Летния фестивал в Залцбург като асистент на Рикардо Мути по неговия проект за възраждане на рядко изпълнявани неаполитански опери - това са световни премиери за съвременността ни на опери от Чимароза, Паизиело, Меркадантеи др., изпълнени в Залцбург, Равена, Пиеченца, Париж, Мадрид и Буенос Айрес.
Скапучи е работила с маестро Мути на Летния фестивал в Залцбург и Римската опера за постановки на „Отело” и „Макбет” на Верди, „Мойсей и Фараонът” на Росини, „Орфей и Евридика” на Глук, „Манон Леско” на Пучини, „Набуко” и „Атила”, „Симоне Боканегра” и „Двамата Фоскари” – отново на Верди.
Брилянтна пианистка, Сперанца Скапучи е и активен акомпанятор. Тя е свирила в Карнегии хол и Алис Тъли хол в Линкълн център. Свирила е Песенни вечери в Музикферайн във Виена, както и рецитали с концертмайстора на Виенската филхармония, Райнер Кюл.