Александра Масалева и Владимир Федосеев  - Билети

BG SF0710 - Билети

Няма активни спектакли към това събитие!

Детайли за събитието

7 октомври 2021, четвъртък, 19 ч., зала България

Легендарният руски диригент Владимир Федосеев –главен диригент на оркестъра на Болшой театър, ще води националния ни оркестър на 7 октомври. В програмата ще звучат творби от Чайковски и Шор.

Солист в концерта е младата пианистка Александра Масалева.

Програма:

Пьотър Илич Чайковски - Три фрагмента из оп. "Евгений Онегин"

Алексей Шор - "Пътепис" за пиано и оркестър

Пьотър Илич Чайковски - Симфония №6 "Патетична" в си минор, оп.74

От дебюта си през 1971 г. до днес Владимир Федосеев е сред диригентите с най-голямо влияние.

От 1974 г. до наши дни той е художествен ръководител и главен диригент на Държавния академичен Болшой симфоничен оркестър. От 1997 до 2006 г. е главен диригент на Виенския симфоничен оркестър. От 1997 г. - постоянен гост-диригент на операта в Цюрих, от 2000 г. - първи гост-диригент на Токийския филхармоничен оркестър.

Той си сътрудничи със симфоничните оркестри на Баварското радио и Финландското радио, Националния филхармоничен оркестър на Френското радио, Берлинските симфонични и Дрезденски филхармонични оркестри, симфоничните оркестри на Питсбърг и Кливланд идр.

В края на 2016 г. под ръководството на Владимир Федосеев в Московския музикален театър „Хеликон-опера“ беше поставена операта „Турандот“ от Джакомо Пучини. През март 2017 г. той става главен гост-диригент на този театър.

Диригентският репертоар на Владимир Федосеев включва произведения от различни епохи - от ранна музика до произведения на съвременни композитори.

В операта той дирижира постановки на „Приказката за цар Салтан“ на Николай Римски-Корсаков (1988, Teatro alla Scala, Милано, Италия), „Дама Пика“ и „Спящата красавица“ на Чайковски (1989, „Ла Скала“), Борис Годунов на Модест Мусоргски (1994, Виенска държавна опера), Михаил Глинка „Живот за царя“ (1996, Цюрихска опера), „Демонът“ на Антон Рубинщайн (1999, Цюрихска опера) и др.

От 2004 г. преподава дирижиране в Руската музикална академия.

Член на настоятелството на Московския синодален хор, Държавния институт по изкуствознание, Международната благотворителна фондация „П. И. Чайковски“.

Председател на художественото настоятелство на швейцарската фондация Orpheum, която подкрепя млади изпълнители на класическа музика.

През 2009-2015г е член на Обществения съвет по култура към Министерството на културата на Руската федерация.

Почетен член на Патриаршеския съвет за култура.

Награден е с ордени „За заслуги пред отечеството“ I, II, III и IV степени (2018, 2005, 2002, 1996), Почест (2013), Медал Пушкин (1999), Украинският орден за заслуги (1999) и почетен знак "За заслуги в Република Австрия" (1996).

Александра Масалева е родена в Санкт Петербург, Русия през 1995 г. и започва професионалното си обучение по пиано на 5-годишна възраст. Още като дете тя се запознава с известния френски професор и композитор Мишел Сони, който споделя своите знания и специален пиано метод с нея

Александра е най-младият кандидат, спечелил досега Московския конкурс за млади таланти, най-важното състезание за таланти, които се организират от Руското министерство на културата.

Тя се изявява с голям успех в Русия, Унгария, Швейцария, Франция, Литва и Грузия. Повечето от тези концерти бяха излъчени на живо по Mezzo TV, Radio Suisse Espace 2, както и по френското Radio Classic.

Репертоарът на пиано на Александра е много широк. Тя е особено привързана към музиката на Чайковски, Прокофиев и Рахманинов.

Първият CD на живо на Александра е записан след удивителен успех в световноизвестния Концертгебау в Амстердам.

EN